Idi na sadržaj

Meksikanci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Meksikanci (špan. Mexicanos, Pueblo mexicano) su sve osobe u Meksiku, multietničkoj državi u Sjevernoj Americi, i/ili oni koji se identificiraju sa meksičkom kulturom i/ili nacionalnim identitetom.

Meksiko je postao nezavisna država 1821. kada je proglasio nezavisnost od Španskog carstva. Ovim je počeo proces nastajanja nacionalnog identiteta koji je spojen sa kulturnim naslijeđem domorodačkog pretkolumbovskog stanovništva sa naslijeđem stanovništva evropskog, naročito iberijskog, porijekla. Ovim je nastao neobični oblik multietničkog nacionalizma.[1] Najviše rašireni jezici među Meksikancima je meksički španski, a mnogi Meksikanci također pričaju neke od 62 različita domorodačka jezika i brojne druge jezike koji su se raširili u Meksiko bilo putem useljavanja bilo da su meksički imigranti donijeli naučivši i boraveći u mnogim zemljama svijeta. Preko 90% Meksikanaca živi u Meksiku, ali postoji i brojna dijaspora od koje gotovo 10%[2] živi u SAD.

Reference

  1. ^ Wimmer, Andreas, 2002. Nationalist exclusion and ethnic conflict: shadows of modernity, Cambridge University Press, str. 115, ISBN 9780521011853
  2. ^ http://consulmex.sre.gob.mx/mcallen/images/stories/2013/contribuciones.pdf