Yorktown (Virginia)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Yorktown
Grad
Država  Sjedinjene Američke Države
Savezna država Virginia
Okrug York
Nadmorska visina m
Površina 1,7 km2
Stanovništvo 195
Gustoća 110 /km2 
Vremenska zona Istočna (IVZ) (UTC-5)
 - ljeto ILJV (UTC-4)
Poštanski broj 23690–23693
Pozivni broj 757
FIPS kod 51-88240

Yorktown je naselje i sjedište okruga York, Virginia, SAD. To je i jedna od prvobitnih grofovija osnovanih 1682. godine u bivšoj koloniji Virginia. Broj stanovnika mjesta je 195 po popisu iz 2010. godine, dok je broj stanovnika okruga York 66.134 po procjenama iz 2011. godine.

Grad je najpoznatiji kao mjesto opsade i kasnije predaje britanskog generala Cornwallisa snagama generala Georgea Washingtona tokom Američkog rata za nezavisnost 19. oktobra 1781. godine. Iako je rat potrajao još godinu, ovaj poraz praktično je značio kraj rata. Yorktown je također imao značajnu ulogu u Američkom građanskom ratu služeći kao opskrbna luka za snage Sjevera ili Juga, u zavisnosti ko je držao grad.

Danas, Yorktown je jedan od tri mjesta takozvanog "historijskog trougla", koji također uključuje Jamestown i Williamsburg kao važne gradove kolonijalnog doba.

Jedan od gradova sestara Yorktowna je i Zweibrücken u Njemačkoj, zbog učešća vojnika iz tog grada u opsadi Yorktowna tokom američke revolucije.

Historija[uredi | uredi izvor]

Predaja Lorda Cornwallisa u Yorktownu 1781. godine

Yorktown, imenovan po starom engleskom gradu York u Yorkshireu, osnovan je 1691. godine kao luka na rijeci York za engleske doseljenike kao izvozna luka duhana u Evropu. Pravnik Thomas Ballard smatra se osnivačem grada zajedno sa Josephom Ringom.[1] Grad se zvao "York" sve dok se nakon Američkog rata za nezavisnost ustalio današnji naziv Yorktown.[2]

Grad je svoj vrhunac dostigao 1750. godine, kada je brojao 250 do 300 kuća sa brojem stanovnika preko 2000. Bio je sjedište britanskog generala Cornwallisa tokom 1781. godine i upravo se ovdje odvila posljednja velika bitka američkog rata za nezavisnost.

Počasti[uredi | uredi izvor]

Spomenik u Yorktownu, posvećen pobjedi u Američkom ratu za nezavisnost. Podignut 1884.

Yorktown i okolina su značajni za ranu historiju Sjedinjenih Američkih Država kao mjesto konačne pobjede i oslobođenje od kolonijalne vlasti. U okolini se nalazi veliki broj ostataka značajne bitke koja se ovdje odigrala.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ James Branch Cabell, The Majors and Their Marriages, str. 58-59.
  2. ^ Genealogy of the Page family in .