Kontrola rađanja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kontrola rađanja je uopšteni naziv za više različitih postupaka u svrhu sprječavanja začeća djeteta ili sprječavanja rađanja već začetog fetusa. Mehanizmi koji se koriste u svrhu sprječavanja začeća se obično nazivaju kontracepcija, što je različito od pojma abortus, koji predstavlja uklanjanje već začetog embrija ili fetusa što uzrokuje njegovu smrt.

Kontrola rađanja je dosta kontraverzna tema u mnogim dijelovima svijeta, što je uzrokovano običajnim ili religioznim razlozima. Različiti su stepeni protivljenja kontroli rađanja, tako da postoje stanovišta da je neprirodan bilo koji vid te kontrole, do stanovišta koja se protive samo abortusu odnosno nasilnom prekidu već začetog života.

Historija kontrole rađanja[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Metodi kontracepcije[uredi | uredi izvor]

Kondomi u različitim bojama