Idi na sadržaj

Oralni seks

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Oralni seks predstavlja seksualnu aktivnost koja se izvodi ustima (usnama, jezikom, zubima i grlom) radi stimulisanja partnerovih genitalija.

Postoje 3 vrste oralnog seksa i to:

  • Kunilingus - oralni seks koji se izvodi nad ženom.
  • Felacio - oralni seks koji se izvodi nad muškarcem.
  • Analingus - oralni seks kojim se stimuliše partnerov anus.

Ljudi upražnjavaju oralni seks ili kao dio predigre ili kao kompletan seksualni čin.

Oralni seks se praktikuje i kod homoseksualnih i kod heteroseksualnih veza. Kod heteroseksualnih partnera može biti metod kontracepcije i kao takav može se koristiti kao zamjena za snošaj. Važno je napomenuti da oralni seks nije efikasna metoda za sprječavanje prenosa seksualno prenosivih bolesti, iako se vjeruje da se neke vrste ovih bolesti teže prenose ovim putem.

Ako je partnerima neprijatno ili nemoguće da stupe u klasičan snošaj prilikom trudnoće, recimo, onda je oralni seks često praktikovan kao zamjena. Bez obzira što se frekventno upražnjava iz ovih razloga, oralni seks je opće prihvaćen i kao posebno interesantan izvor zadovoljstva pa je jednako zastupljen i u predigri i za vrijeme i poslije snošaja.

Mnoge žene mogu da dožive orgazam isključivo ovim putem pa ga preferiraju ili umjesto klasičnog, ili kao dodatak, klasičnom snošaju. Higijena genitalija, kako kod muškarca, tako i kod žene, uglavnom je jedan od osnovnih preduslova za bezbjedno izvođenje oralnog seksa.