Idi na sadržaj

Orgazam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Orgazam (grč. ὀργασμός – orgasmós = uzbuđenje, bubrenje, oticanje, putenost, pohota, pomama) ili spolni klimaks je vrhunac seksualnog doživljaja. Orgazam je s fiziološke strane bezuslovni refleksni događaj, kojim upravljaju centri u kičmenoj moždini (najviše od dvanaestog prsnog do drugog slabinskog dijela).

Već za vrijeme predigre uzbudi se cijeli nervni sistem, hormoni koje nadbubrežne žlijezde dodaju u krv poput adrenalina izazivaju podrhtavanje svih mišića, ubrzava se puls, produbljuje i zastaje dah, suši se grlo, pojačano izlučuju znojne žlijezde, šire zjenice, smjenjuje crvenilo i bljedilo, a povećano izlučivanje adrenalina povećava količinu šećera u krvi, što pri smanjenom nivou inzulina u krvi može voditi blagoj vrtoglavici kod strastvenih ljubavnika. A pod uticajem polnih hormona (testosterona i estrogena) za vrijeme polnog uzbuđenja u cijelom tijelu nastaju tjelesne reakcije i promjene nervne i mišićne napetosti, a krv pojačano ulazi u sva tkiva i organe, a naročito u polne (vazomotorička kongestija) što potiče nabreknuće muškog polnog organa i ženinog klitorisa. Na vrhuncu uzbuđenja dolazi do orgazma koji je eksplozivno pražnjenje nervne i mišićne napetosti, kao i ritmičnih mišičnih kontrakcija u regionu pelvisa uz veliki osjećaj užitka.[1][2][3]

Dokazano je da žene koje imaju više testosterona lakše doživljavaju orgazam nego ostale i da je ženin orgazam intenzivniji za vrijeme ovulacije. Zbog povratne veze između nervnog i hormonskog sistema za vrijeme velikih polnih uzbuđenja može se potači vanredna ovulacija. Svijest je za vrijeme orgazma isključivo usmjerena na polni doživljaj, čiju silovitost potiče vidom, sluhom, njuhom i okusom, a može se čak i onesvijestiti na nekoliko sekundi, uz to se postaje i manje osjetljiv na bol. Idealan uvod u predigru i pripremu tijela za potpuni seksualni doživljaj je poljubac.

Wladislaw Podkowinski, „La Folie“, 1894.

Muški orgazam

Muškarci orgazam najčešće doživljavaju stimuliranjem penisa.[2] Kod muškarca se dešavaju dva nezavisna, ali usklađena refleksa, kojima se ostvaruje pražnjenje i štrcanje sjemena (sperme). Orgazmički refleks započinje mehaničkim podraživanjem osjetilnih receptora u glaviću i tijelu penisa, pa nervni impulsi dospijevaju do leđne moždine. Povratno simpatička vlakna potiču alfa adrenergične receptore glatkih mišića u polnom sistemu, što izaziva kontrakcije, odnosno niz refleksnih mišićnih stezanja u tom sistemu, popraćenih osjećajem opuštenosti i zadovoljstva.

Pražnjenje sjemena nastaje refleksnim stezanjem glatkih mišića u stjenkama sjemenovoda, sjemenskih mjehurića i prostate. To stezanje potisne sjemenu tekućinu i spermije u zadnji dio mokraćne cijevi, koja iz mokraćnog mjehura prolazi kroz prostatu i nastavlja se u penis. Pri tom mišić sfinkter zatvara ušće mokraćnog mjehura, kako sjeme ne bi dospjelo u mokraćni mjehur. Mišićna stezanja i pražnjenje sjemena podražuju brojne nervne završetke u prostati i sjemenskim vodovima te nastaju podražaji koje nezavisni nervi provode u polne centre kičmene moždine. Samo je djelić sekunde dovoljan da iz kičmene moždine krenu povratni podražaji koji ritmičkim stezanjem mišića u stijenci mokraćne cijevi i u mišićnoj pregradi zdjeličnog dna dovode do štrcanja sjemena iz muškog polnog organa ili ejakulacije.

Orgazam je u pravilu kod muškaraca redovno spontani doživljaj i oni prosječno dostižu orgazam za dvije do četiri minute nakon početka podraživanja masturbacijom ili snošajem, a on je najčešće udružen s ejakulacijom, iako su zabilježeni i slučajevi orgazma bez ejakulacije. Za vrijeme predigre muškarac se brže uzbudi, ubrzava pokrete tokom penetracije, a nakon orgazma uzbuđenost po pravilu brzo nestaje i krv se brzo povlači iz polnih organa. Nakon orgazma muškarci na neko vrijeme, koje individualno traje od nekoliko minuta do nekoliko sati pa čak i nekoliko dana, gube zanimanje za bilo kakvu seksualnu aktivnost i ono što najčešće žele nakon orgazma je dobar san, s obzirom da se mišići i krvne žile moraju nekoliko sati odmarati da bi se njihova snaga oporavila. Izuzetno je rijetko moguće da muškarci dožive višestruke orgazme.

Dugotrajne erekcije bez završene ejakulacije i orgazma kao i uzdržavanje od snošaja uzrokuju distrofične promjene polnih organa, produženo uzbuđenje nervnih središta uz funkcionalno slabljenje i gašenje polnih uvjetnih refleksa. Stalno odgađanje prirodnog refleksnog puta, samokontroliranje uzbuđenja te odgađanje orgazma i ejakulacije, pa i pri prekinutom snošaju (coitus interruptus) ometa mehanizme polnih organa, nepotpuno se steže i prazni krv (zastojna hiperemija), refleks uzbuđenja ne dostiže maksimum, pa centri za erekciju i ejakulaciju s vremenom popuste, često uz upalne promjene u prostati.

Ženski orgazam

Sinnenrausch (oko 1890.), predstava ženskog orgazma, Franciszek Żmurko

Orgazam je kod žene komplikovaniji proces jer se udružuju fiziološke suprotnosti, psihološki utjecaji, pa i vrijednosni sistemi, koji ponekad sputavaju prirodno uzbuđivanje i polnost žene. Ukoliko nema prepreka i zatajivanja orgazma žena ga u pravilu može doživjeti već za dvije minute stimulacije (masturbacijom ili snošajem), a mnoge ga doživljavaju i brže. Rijetke su žene koje orgazam mogu doživjeti samo erotskim maštanjima, ali mnoge uz erotska maštanja udružuju ritmičke pokrete bedara, te stezanjem i opuštanjem mišića međice masiraju klitoris i tako dolaze do vrhunca. Većina žena može relativno lahko doživjeti orgazam samo nježnim manuelnim ili oralnim podražavanjem polnog organa a naročito klitorisa, bez snošaja s penetracijom, često kombinovano s maštanjima o erotskim prizorima.

Podražaji kod žena potječu od receptora na ušću vagine i posebno u erektilnim tijelima: klitorisu i gomoljastom tijelu (bulbus vestibuli), što pod malim usnama okružuje predvorje vagine. Potom nervni impulsi kao i kod muškaraca odlaze u centar kičmene moždine, koja su uzlaznim putevima spojena sa centrima u mozgu, s tim da se orgazmičkim podražajima pridružuju i nervni impulsi nastali podraživanjem dojki, a potiče ih i duboki pritisak na zdjelične organe i nerve utrobe.

Kod žena je orgazam identičan drugoj fazi muškarčevog orgazma (ejakulaciji). Podražaji u jednom trenutku uzbuđenja uzrokuju ritmična stezanja mišića rodnice i okolnih mišića, te u onih dnu male zdjelice, pa nastaje svjesni doživljaj užitka, odnosno orgazam, koji počinje osjećajem trenutne malaksalosti, pražnjenja i otvaranja, da bi se odmah nastavio manje ili više silovit osjećaj užitka. Osim vaginalnih kontrakcija koje su na početku vrlo brze, a zatim se razmak između jedne i druge produžava, na tijelu žene se pojavljuju i drugi znaci orgazma. Na prsima se može pojaviti rašireno crvenilo, bradavice se ukrućuju, areole postaju vidljivije, klitoris se povlači pod male usne, a nožni prsti ukrućuju se i okreću prema podlozi. Za razliku od muškaraca žena može snagom volje orgazam zaustaviti ili prikriti ako želi isključiti polne odnose iz svog emotivnog života.

Većina žena orgazam doživljava tek nakon dugotrajnog podražavanja pokretanjem za vrijeme snošaja, a najbolje je da sama osoba otkrije položaj u kojem će najlakše dostići vrhunac. Najvećem broju žena (njih 70-80%) je potrebna dorektna stimulacija klitorisa (oralno, manuelno i sl.) [4][5][6][7], ali je najčešće dovoljna i indirektna stimulacija putem vaginalne penetracije.

Nekim ženama je ugodnije biti na muškarcu, jer tako se pretežno podražuje klitoris, neke doživljavaju orgazam samo ukoliko im muškarac dodatno podražuje dražicu, a neke žene orgazam postižu isključivo samozadovoljavanjem. Nažalost, prema podacima dobivenim istraživanjima, oko 10 % žena nije nikada doživjelo orgazam, a preko 40 % ga redovno odglumi.

Trenutak poslije orgazma

Poslije doživljaja orgazma slijedi završni period snošaja. Nervna i mišićna napetost popušta i opuštaju se unutrašnji mišići, a ritmički trzaji polnog organa postaju slabiji i kratkotrajniji. Disanje i ubrzani srčani rad se smiruju, prepunjenost krvlju i vlažnost tkiva i organa nestaju, koža poprima prirodnu boju, oči postaju svjetlije. Kod većine preovladava osjećaj potpunog zadovoljstva i smirenosti, te potreba za odmorom. Nakon dugotrajnog odnosa osjete se žeđ i glad, često se pojavi nagon za mokrenjem. Mnogi brzo i lahko utonu u san, a drugi ostaju budni, ali se osjećaju opušteno. Muškarci najčešće ne žele odmah nove polne poticaje (uglavnom čak ni razmjenu nježnosti), dok se kod žene orgazam postepeno gasi i često još neko vrijeme imaju potrebu za maženjem i nježnostima.

Vrste orgazma

Istovremeni orgazam

Simultani orgazam, kada oba partnera dožive vrhunac zadovoljstva u istom trenutku, ugodan je doživljaj, ali ne i neophodan za dobar polni život. Iako se faze uzbuđenosti ne podudaraju, može se uskladiti orgazmička faza. Treba se prepustiti ritmu, ne uključujući previše mozak, nego tijelo i nagon. A jedna od mogućnosti je da muškarac najprije zadovolji partnericu podraživanjem klitorisa, dojki, međice i ostalih erogenih zona i stvori orgazmičku platfomu. Milovanje povećava stezanje žila u polnim organima, što je osnova zadovoljstva, a što je stezanje snažnije, orgazam je intenzivniji, a i veća je mogućnost višestrukih i snažnih orgazama. Na taj način žena se dovoljno uzbudi i pripremi, pa je istovremeni orgazam vrlo vjerovatan ili partnericu dovede do prvog orgazma, a dalji podražaji njoj nerijetko donose višestruki orgazam na čije se valove orgazma može nadovezati muškarac svojim vrhuncem.

Višestruki orgazam

Višestruki orgazam predstavlja sposobnost da se doživi više valova snažnog zadovoljstva za vrijeme jednog polnog odnosa. Ovaj orgazam mogu doživjeti neke žene, a postoje i rijetki slučajevi ovog orgazma zabilježeni kod muškaraca. Muškarac se mora jako kontrolisati kako ne bi odmah doživio orgazam i mora mnogo pažnje posvetiti ritmu partnerice, a muškarci nakon orgazma trebaju pauzu za slijedeći orgazam. Žene za razliku od muškaraca u posebnim uslovima koji uključuju snažnu uzbuđenost, emocije i posebne podražaje mogu doživjeti više odvojenih orgazama koji dovode žensko tijelo do potpune ekstaze. Ako se želi doživjeti ova vrsta orgazma onda se nakon postignuća prvog orgazma za vrijeme odnosa, ne smije dozvoliti potpuno opuštanje tijela, a nakon što se nadraženo područje nakratko odmori nastavlja se s podraživanjem uz stalni intimni kontakt.

Produženi orgazam

Muškarac mora zadržati veliku napetost kako bi partnericu nekoliko puta doveo na ivicu orgazma. Kontrolisano se treba opuštati, a najveći neprijatelj ovoj vrsti orgazma je brzina i strah od neuspjeha. Ovaj orgazam može se usporediti s "jahanjem na valu" i potrebno je dosta vježbe i samokontrole za dugotrajnije održavanje uzbuđenosti ispod samog vrhunca.

Vaginalni orgazam

Vaginalni orgazam nije previše lokalizovan, dubok je, širi se koncentrično i emotivno je mnogo snažniji. Za snažniji vaginalni orgazam preporučljivo je prethodno doživjeti klitoralni orgazam. Perivaginalna vlakna su veća od klitorisnih i nisu toliko osjetljiva, ali dugotrajnijim snošajem moguće je aktivirati tačke koje su odgovorne za vaginalni orgazam. Na primjer stimulacija tačke G (u donjem, unutrašnjem dijelu rodnice iza stidne kosti, otprilike na trećinu puta prema maternici) , otvor mokraćne cijevi (koji se stimuliše za vrijeme odnosa), perineuma (područje između vagine i anusa), prvi dio vagine (ukoliko je mišić čvrst) i dublji dijelovi rodnice.

Žene mogu ojačati mišiće rodnice Kegelovim vježbama koje su prvenstveno namijenjene liječenju inkontinencije, ali njima se i mišići rodnice jačaju eventualno ih pripremajući na orgazmičke kontrakcije.

Klitoralni orgazam

Klitoris je najsnažnija ženska erogena zona bogata nervnim završecima i njegovim podraživanjem žena najbrže doživi orgazam. Može se podraživati direktno prstima, penisom, jezikom, zatim indirektno milovanjem preko odjeće, tuširanjem, hidromasažom, raznim erotskim pomagalima, ili u snu, kao posljedica snova. Klitorisni orgazam je oštar, lokaliziran, površinski, ali vrlo snažan, jer su klitorisna nervna vlakna vrlo fina, a izazivaju istu reakciju kao i kod vaginalnog orgazma: ritmičke kontrakcije na ulazu u rodnicu.

Analni orgazam

Podražavanjem analnog otvora ili penetracijom prsta, penisa, jezika, ili seksualnog pomagala u analni otvor može dovesti do analnog orgazma.

Muškarci mogu preko rektalne masaže i stimulacije prostate doživjeti orgazam koji se razlikuje od onoga nastalog stimulacijom penisa. Ova vrsta stimulacije se uspoređuje s podraživanjem ženske G tačke, a naročito je raširena među homoseksualcima.

Orgazam u snu

S obzirom na to da je polni život jedan od najvažnijih dijelova ljudskog života, razumljivo je da snovi često imaju i erotski sadržaj. Nekad je to vjeran odraz spavačevih želja ili polna želja prikrivena nekim simbolom. Tako se prema psihoanalitičaru Freudu na jasan ili prikriven, izopačen način dovodi do imaginarnog ispunjavanja želja. Ponekad takav erotski san dovodi do orgazma, a kod muškaraca do erekcije i polucije. Snovi s erekcijom i izbacivanjem sjemena su sasvim prirodna pojava za muškarce svih uzrasta. Snovi kod žena aktiviraju moždane centre odgovorne za orgazam, smještene u talamusu, a posljedica su mini erekcije klitorisa i stezanje vagine. Ponekad upravo ovi erotski snovi otkrivaju djevojkama orgazam.

Reference

  1. ^ Masters, William H. (1966). Human Sexual Response. Little, Brown. str. 366. ISBN 0-316-54987-8, 9780316549875 Provjerite vrijednost parametra |isbn=: invalid character (pomoć). Nepoznati parametar |coauthors= zanemaren (prijedlog zamjene: |author=) (pomoć)
  2. ^ a b Rosenthal, Martha (2012). Human Sexuality: From Cells to Society. Cengage Learning. str. 133–135. ISBN 0618755713, 9780618755714 Provjerite vrijednost parametra |isbn=: invalid character (pomoć). Pristupljeno 17. 9. 2012.
  3. ^ "Orgasm". Health.discovery.com. Arhivirano s originala, 24. 4. 2010. Pristupljeno 21. 4. 2010.
  4. ^ "The amount of time of sexual arousal needed to reach orgasm is variable – and usually much longer – in women than in men; thus, only 20–30% of women attain a coital climax. b. Many women (70–80%) require manual clitoral stimulation..." Joseph A. Flaherty, John Marcell Davis, Philip G. Janicak (1993, Digitized 29 October 2010). Psychiatry: Diagnosis & therapy. A Lange clinical manual. Appleton & Lange (Original from Northwestern University). str. 544 pages. ISBN 0-8385-1267-4, 9780838512678 Provjerite vrijednost parametra |isbn=: invalid character (pomoć). Pristupljeno 5. 1. 2012. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)CS1 održavanje: upotreba parametra authors (link)
  5. ^ Mah, Kenneth; Binik, Yitzchak M (2001, available online on 17 July 2001). "The nature of human orgasm: a critical review of major trends". Clinical Psychology Review. 21 (6): 823–856. doi:10.1016/S0272-7358(00)00069-6. PMID 11497209. Women rated clitoral stimulation as at least somewhat more important than vaginal stimulation in achieving orgasm; only about 20% indicated that they did not require additional clitoral stimulation during intercourse. Nepoznati parametar |month= zanemaren (pomoć); Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
  6. ^ Elisabeth Anne Lloyd (2005). The Case of the Female Orgasm: Bias In the Science of Evolution. Harvard University Press. str. 311 pages. ISBN 0-674-01706-4, 9780674017061 Provjerite vrijednost parametra |isbn=: invalid character (pomoć). Pristupljeno 5. 1. 2012.
  7. ^ Kammerer-Doak, Dorothy; Rogers, Rebecca G. (2008, available online on 16 May 2008). "Female Sexual Function and Dysfunction". Obstetrics and Gynecology Clinics of North America. 35 (2): 169–183. doi:10.1016/j.ogc.2008.03.006. PMID 18486835. Most women report the inability to achieve orgasm with vaginal intercourse and require direct clitoral stimulation ... About 20% have coital climaxes... Nepoznati parametar |month= zanemaren (pomoć); Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)

Vanjski linkovi