Rektum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Presjek rektuma i anusa

Rektum ili ravno crijevo (latinski: rectum intestinum) je završni dio debelog crijeva koji završava anusom.

Funkcija[uredi | uredi izvor]

Ravno crijevo kod ljudi je dugo oko 12 cm i u blizini završetka je prošireno, formirajući ampulu rektuma. Ravno crijevo služi kao privremeno skladište fecesa. Kako se zidovi rektuma šire punjenjem, aktiviraju receptore locirane u zidu, nakon čega se stvara osjećaj potrebe za defeciranjem. Defeciranje je proces otvaranja vanjskog i unutrašnjeg sfinktera anusa praćeno peristaltičkim valovima debelog crijeva i rektuma u cilju izbacivanja fecesa. U slučaju prolongiranja defekacije, sadržaj se dijelom vraća u debelo crijevo gdje se apsorbira voda, nakon čega feces postaje tvrđi što može dovesti do zatvora (konstipacije).

Medicinske procedure[uredi | uredi izvor]

Ravno crijevo služi i za mjesto aplikacije lijekova, odnosno supozitorija (poznatiji kao čepići), kao i mjesto mjerenja tjelesne temperature kod djece i kod životinja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]