Ždrijelo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ždrijelo
Illu01 head neck.jpg
Glava i unutrašnjost vrata
Illu pharynx.jpg
Ždrijelo
Detalji
LatinskiPharynx
Grčki jezikφάρυγξ (fárynks)
Dio odVrata
SistemRespiratorni sistem, sistem za varenje
Ždrijelne grane uzlazne ždrijelne arterije, uzlazna nepčana, silazna nepčana, ždrijelne grane donje tireoidne arterije
Ždrijelni pleksus
Pleksus, gornjeviličnog i donjeviličnog nerva
Identifikatori
Gray'sp.1141
TAA05.3.01.001
FMA46688
Anatomska terminologija

Ždrijelo je dio unutrašnjosti vrata, iza usta i nosne šupljine, a iznad jednjaka i grkljana – cijevi koje se spuštaju do želuca i pluća. Nalazi se i kod kičmenjaka i kod beskičmenjaka, iako se njegova struktura razlikuje od vrste do vrste.

Kroz ždrijelo prolaze hrana i zrak. Ždrijelo je iznutra obloženo sluzokožom. Ždrijelo je sastavljeno od većeg broja mišića i opni.

Kod ljudi, ždrelo je dio probavnog sistema i provodna zona respiratornog sistema. (Provodna zona također uključuje nosnice nosa, te filtere koje imaju grkljan, dušnik, bronhije i bronhiole , zagrijavajući i vlaži zrak i provodeći ga u pluća.[1] Ljudsko ždrijelo je obično podijeljeno u tri dijela: nazofarinks, orofarinks i grkljan. Takođe je važno u vokalizaciji.

Kod ljudi, dva skupa mišića ždrela čine ždrelo i određuju oblik njegovog lumena. Uređeni su kao unutrašnji sloj uzdužnih mišića i vanjski sloj kružnih.[2]

Funkcija[uredi | uredi izvor]

Ždrijelo je sastavni dio probavnog i respiratornog sistema većine organizama. Zbog ove dvostruke funkcije, u blizini ždrijela se nalazi "poklopac" od vezivnog tkiva, epiglotis, koji prilikom akta gutanja prekriva dušnik i tako sprečava gušenje i aspiraciju. Kod ljudi ždrijelo je značajno i u vokalizaciji.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Respiratory Syster (PDF). Benjamin Cummings (Pearson Education, Inc). 2006. str. 1. Arhivirano s originala (PDF), 13. 10. 2017. Pristupljeno 19. 9. 2020.
  2. ^ Clinical Head and Neck and Functional Neuroscience Course Notes, 2008-2009, Uniformed Services University of the Health Sciences School of Medicine, Bethesda, Maryland

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]