Tanko crijevo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Tanko crijevo je dio probavnog sistema. Hrana iz želuca nastavlja probavu u tanko crijevo a iz tankog crijeva u debelo crijevo. Tanko crijevo se sastoji od tri dijela:

  • dvanaestopalačnog crijeva (duodenuma), dužine cca. 30 cm kod ljudi (što odgovara širini dvanaest prstiju, od kojeg i potiče naziv) u koji se ulijevaju probavni sokovi jetre i gušterače (pH 5 - 7,5)
  • jejunuma, dužine 2-8 m kod ljudi, u kojem se dovršava razgradnja hrane (pH 6,5 - 8)
  • ileuma, dužine oko 4 m kod ljudi, u kojem se razgrađeni sastojci hrane upijaju u krv

Funkcija[uredi | uredi izvor]

Probava proteina u peptide i aminokiseline uglavnom se pojavljuje u želucu, ali katkad i u tankim crijevima. Tamo se događa većina hemijskih reakcija; peptidi se degradiraju u aminokiseline; lipidi (masti) degradiraju u masne kiseline i glicerol; a ugljikohidrati degradiraju u jednostavnije šećere (npr. glukozu)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]