Dušnik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Traheja
Conducting passages.
Trahejska grana donje tiroidne arterije
Brahiocefalska vena, azigosna vena, hemiazigosna vena
Identifikatori
Gray'sp.1084
TAA06.3.01.001
FMA7394
Anatomska terminologija

Traheja, kolokvijalno nazvana dušnik, je hrskavična cijev koja povezuje grkljan i ždrijelo sa plućima, omogućavajući prolazak zraka i tako je prisutan u gotovo cijeloj grupi životinja koje udišu zrak, tj životinja s plućima. Traheja se proteže od grkljana i grana u dva primarne bronhije. Na vrhu dušnika je krikoidna hrskavica, koja ge pričvršćuje ga na grkljan. Ovo je jedini kompletni prsten, dok su ostali nepotpuni prstenovi i ojačavajuće hrskavice. Trahejski mišići spajaju se na krajevima prstenova i vertikalno spajaju trake vlaknastih vezivnog tkiva - prstenasti ligamenti traheje. Epiglotis zatvara otvor za grkljan tokom gutanja.   Traheja se razvija u drugom mjesecu razvoja. Podstavljena je epitelom koji ima peharolike ćelije koje proizvode zaštitne mucine. Stanje upale, koje takođe uključuje larinks i bronhe, zvano krup, može rezultirati kašljanjem koji može završiti kihanjem. Traheotomija se često izvodi za ventilaciju u hirurškim operacijama, gde je to potrebno. Iz istog razloga intubacija se također izvodi ubacivanjem cijevi u traheju. Od 2008. operacije su eksperimentalno presađene putem vjetrovoda koji služi za uzgajanje matičnih ćelija, i sintetičkim dušnicima. Međutim, uspješan metod za ovu metodu transplantacije trenutno ne postoji i razvoj takve metode teorijski ostaje zastrašujući.[1][2]

Riječ "traheja" koristi se za definiranje vrlo različitih organa u beskičmenjaka , više nego kod kičmenjaka. Insekti imaju otvoren respiratorni sistem sastavljen od odušaka plinova iz tkiva.

Pregled[uredi | uredi izvor]

Dušnik sa bronhijama

Dušnik (lat. trachea) je dio disajnog puta kod viših hordata. On polazi od grkljana i spušta se u grudnu šupljinu. U zidovima dušnika nalaze se hrskavičavi prstenovi, koji ga drže stalno otvorenim za prolaz zraka. Unutrašnjost je obložena sluzokožom.

Dušnik se račva u dušnjačke cijevi, koje ulaze u pluća, gdje se granaju u dva glavna bronha (lijevi i desni), a bronhije se u plućima dalje granaju u sve sitnije bronhiole.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Karolinska Institute has 'lost confidence' in Paolo Macchiarini, says it won't renew his contract". KI. 4. 2. 2016. Pristupljeno 7. 2. 2016.
  2. ^ Delaere, P; Van Raemdonck, D (mart 2016). "Tracheal replacement". Journal of Thoracic Disease. 8 (Suppl 2): S186–96. doi:10.3978/j.issn.2072-1439.2016.01.85. PMC 4775267. PMID 26981270.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]