Bronhi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Anatomski prikaz grkljana, dušnika i bronha sa svojim granama

Bronhi ili bronhije su dijelovi respiratornog sistema koji sprovode zrak iz dušnika u pluća, odnosno bronhiole i dalje alveole.

Anatomija[uredi | uredi izvor]

Dušnik se dijeli na dva glavna bronha, lijevi i desni u visini prvog sternalnog zgloba. Desni bronh je širi i kraći u odnosu na lijevi. Dalje se bronhi dijele na primarne i tercijarne bronhe, i dalje na bronhiole. Svaki bronh snabdjeva zrakom jedan bronhopulmonarni segment. To je naziv za dio pluća koji je odijeljen od ostalog dijela vezivnotkivnom pregradom. U prosjeku u desnom plućnom krilu se nalazi deset segmenata, a u lijevom osam.

U bronhima se nalaze nepravilni prstenovi (za razliku od dušnika gdje su pravilni) od hijaline hrskavice. Također oko bronha se nalazi glatka muskulatura.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Anatomical and geometrical proportions - Albrecht Dürer.png Nedovršeni članak Bronhi koji govori o anatomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.