Gray's Anatomy

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ilustracija iz američkog izdanja iz 1918.

Grey's Anatomy je engleski udžbenik ljudske anatomije koji je originalno napisao Henry Gray, a ilustrirao Henry Vandyke Carter. Ranija izdanja zvala su se Anatomy: Descriptive and Surgical, Anatomy of the Human Body i Gray's Anatomy: Descriptive and Applied, ali naziv knjige je obično skraćen, a kasnija izdanja su nazvana Gray's Anatomy. Knjiga se smatra izuzetno utjecajnim radom na tu temu i nastavila se, uz revizije, objavljivati od prvog objavljivanja 1858. godine do danas. Najnovije izdanje knjige, 42., objavljeno je u oktobru 2020.

Henry Gray

Engleski anatom Henry Gray rođen je 1827. godine. Proučavao je razvoj endokrinih žlijezda i slezine, a 1853. imenovan je predavačem anatomije na Medicinskom fakultetu bolnice St George's u Londonu . 1855. godine obratio se svom kolegi Henryju Vandykeu Carteru sa idejom da proizvede jeftin i pristupačan udžbenik anatomije za studente medicine. Secirajući nepotraživana tijela iz mrtvačnica u radničkim kućama i bolnicama kroz Zakon o anatomiji iz 1832. godine, njih dvojica su 18 mjeseci radili na onome što bi predstavljalo osnovu knjige. Njihov rad prvi je objavio 1858. godine John William Parker u Londonu.[1] Grey ju je posvetio Sir Benjaminu Collinsu Brodieu, 1. baronetu .

Ilustracija iz američkog izdanja iz 1918.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Gray, Henry; Carter, Henry Vandyke (1858), Anatomy Descriptive and Surgical, London: John W. Parker and Son, pristupljeno 16. 10. 2011