Slezena

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Slezena mačke

Slezena (lat. splen ili lien) je žlijezda kod kičmenjaka koja je usko povezana sa cirkulatornim sistemom. Kod ljudi ona učestvuje u primarnoj imunoj reakciji na antigene koji u nju stignu putem krvi, djeluje kao regulator imunih reakcija u drugim dijelovima organizma, kao sredina omogućuje reakcije između antitijela i antigena, u njoj se ćelije i mikroorganizmi vežu za antitijela i razaraju. Vrlo važne funkcije slezene su i razaranje starih eritrocita, te funkcija rezervoara krvi. Svaka od njenih funkcija se odigrava u strogo određenim dijelovima slezene. Smještena ispod dijafragme. Kod čovjeka je ovalnog oblika. U slezeni možemo razlikovati crvenu i bijelu pulpu. U crvenoj se stvaraju eritrociti, granulociti, monociti i plazma ćelije. Bijela pulpa su ustvari nakupine manjih limfnih čvorića.Star of life.svg Nedovršeni članak Slezena koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: