Crveno krvno zrnce

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Eritrocit)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ljudski eritrociti

Eritrociti (drugi naziv: crvene krvne ćelije) jesu krvne ćelije koje nastaju u koštanoj srži i slezeni kod kičmenjaka i primarno služe za transport kisika od pluća ili škrga do tkiva.

Opis[uredi | uredi izvor]

Eritrociti nemaju jedro i bikonkavni su (udubljeni) s promjerom oko 7 mikrometara. U litri krvi muškarca ima ih oko 5×1012, a u litri krvi žene oko 4,5×1012. Životni vijek im je 120 dana, a razgradnja se vrši u jetri. Najvažniji sastavni dio eritrocita je hemoglobin koji daje boju krvi i čini 33% njihove mase. U litri krvi muškaraca ima 160 grama, a u litri krvi žene oko 140 grama hemoglobina. Sastoji se od bjelančevine globina i boje hema koja sadrži željezo. Glavna funkcija hemoglobina je prijenos kisika, ali učestvuje i u prijenosu ugljik dioksida i regulaciji acidobazne ravnoteže. Vezanje hemoglobina na kisik stvara oksihemoglobin i to daje žarkocrvenu boju krvi koja teče arterijama u velikom optoku krvi, a vezanje hemoglobina na ugljikov dioksid stvara karbaminohemoglobin i on daje zagasito crvenu boju krvi koja teče venama u velikom krvotoku.

Stvaranje eritrocita naziva se eritropoeza i regulirana je potrebama tkiva za kisikom. Stvaranje eritrocita ubrzano je u svim stanjima u kojima postoji apsolutni ili relativni manjak kisika (npr. malokrvnost, duži boravak na velikim visinama, bolesti respiratornog i vaskularnog sistema).