Citoplazma

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Citoplazma ili citoplazmatski matriks ima osobinu koloida koji je između tečnog i čvrstog stanja. Ona je sastavni dio i ispunjava unutrašnjost životinjske ćelije, dok kod biljnih ćelija ispunjava prostor između vakuole i ćelijske membrane. To je koloidna otopina u kojoj je voda osnovni sastojak, a u njoj su otopljene organske i neorganske tvari. Citoplazma se kao koloid odlikuje većom gustoćom od vode, a osobine su joj elasticitet i pokretljivost. Dominiraju krupne molekule bjelančevina koje su naelektrisane i zovu se micele. Gubitkom vode koloidi se zgušnjavaju odnosno koaguliraju. U citoplazmi se nalaze organele - mala tjelašca sa različitim funkcijama.P biology.png Nedovršeni članak Citoplazma koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.