Mitohondrija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Struktura mitohondrije

Mitohondrije (jednina: mitohondrion, množina: mitohondria) su ćelijske organele eukariotskih ćelija koje služe kao izvor ćelijske energije. Mitohondrije su mjesto aktivnosti ciklusa limunske kiseline (Krebsovog ciklusa) kao i mjesto stvaranja ATP-a elektronskim transportom i oksidativnom fosforilacijom. Cilindrične su strukture, promjera između 0,3 i 1 µm i dugi od 5 do 10 µm. Sastoje se od dvije membrane, od kojih je vanjska relativno napeta, dok unutrašnja membrana gradi mnoge uvrate označene kao kriste ili tubule, uslijed čega je njena površina oko pet puta veća od površine spoljašnje membrane. Na njoj se nalaze enzimi transportnog lanca elektrona koji omogućuju stvaranje ATP u procesu ćelijskog disanja. Zbog produkcije ovog visokoenergetskog jedinjenja mitohondrije se popularno nazivaju i 'električne centrale' ćelije. Unutar mitohondrija se nalaze ribosomi (70S), mitohondrijska DNK (mtDNK, mDNK) i enzimi Krebsovog ciklusa.