Glioksisom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Glioksisomi su specijalizirani peroksisomi koji su nađeni kod biljaka (posebno u skladišnim tkivima za masti klijajućih sjemenki) i kod končastih gljiva.[1]

Kao i svi peroksiisomi, glioksisomi hidroliziraju do acetil-CoA pomoću peroksisomskih β-oxidacijskih enzima. Pored peroksisomnih funkcija, osni posjeduju i dodatne ključne enzime glioksilatnog ciklusa (izocitrat lijaza i malat sintaza), koji ostvaruju premosnicu glioksilatnog ciklusa.[2]

Stoga, gluokssomei (kao i svi peroksisomi) sadrže enzime za pokretanje razlaganja masnih kiselina i dodatno posjeduju enzime za proizvodnju međuproizvoda za sintezu šećer putem glukoneogeneze. Klijanci biljaka koriste te šećere, koji su sintetizirani iz masti, dok ne bude dovoljno sposobna da ih proizvede putem fotosinteze.

Glioksisomi učestvuju u fotorespiracije i metabolizmu dušika u korijenskim kvržicama.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bajrović K, Jevrić-Čaušević A., Hadžiselimović R., Eds. (2005). Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) Sarajevo. ISBN 9958-9344-1-8. 
  2. ^ Sengbusch P. V. (2003): Botany online: Peroxysomes and Glyoxysomes: http://www.biologie.uni-hamburg.de/b-online/e23/23c.htm.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]