Jedarce (biologija)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jedarce je sadržano unutar jedra

Jedarce (lat. nucleolus) je ćelijska organela, odnosno suborganela jedra. Glavna funkcija jedarceta je stvaranje i organizovanje komponenti ribozoma (rRNK i ribozomalnih proteina). Jedarce je često sfernog oblika, okruženo masom heterohromatina. Nije odvojeno membranom od nukleoplazme. Jedro može da sadrži jedno ili veći broj jedaraca.

Jedarce se nalazi u nukleoplazmi (unutrašnji sadržaj jedra) od koje nije odvojeno membranom. Vidljivo je u interfaznom jedru, dok prividno nestaje za vrijeme diobe, a postaje ponovo uočljivo na kraju mitoze (telofaza). Obrazuje se u predjelu sekundarnog suženja hromozoma, pa se taj dio naziva organizator jedarceta. Nukleolus počinje da se uočava u telofazi aktivnošću strogo određenih hromozoma (označeni su kao nukleolusni hromozomi) i to ne čitavih hromozoma već samo njihovih sekundarnih suženja.

Ranije se smatralo da u jedarcetu nema DNK sve dok biohemijskim radovima nije dokazano njeno prisustvo i to 7-17% u odnosu na ukupnu masu nukleolusa. Proteina ima 70-80% od totalne suhe težine, pri čemu histoni čine 32% od nukleolusnih proteina. Od enzima u ovoj organeli dokazano je prisustvo ATP-aze, RNK-polimeraze i dr.