Golgijev aparat

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Golgijev aparat vidljiv kao grupa crnih polukrugova

Golgijev aparat je jedna od ćelijskih organela kod eukariotskih ćelija. On služi za proizvodnju sekreta, a ime je dobio po italijanskom istraživaču Camillu Golgiju koji ga je otkrio 1898.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Golgijev aparat se sastoji iz jedne ili više cisternih odvojenih membranama. Takav sistem membrani naziva se i diktiosom, Golgijevo tijelo ili Golgijevo polje. Ovo tijelo ispušta sekret od kojeg se izgrađuju membrane. U unutrašnjosti Golgijevog aparata nalaze se lanci oligo- i polisaharida koji su povezani proteinima.

Golgijev aparat ima osobinu polariteta, tj. cisterne unutar njega mijenjaju strukturu i funkciju u zavisnosti od okolnosti. Oba pola aparata označavaju se kao cis i trans pol. Cis pol je konveksan, te je najbliži endoplazmatičnom retikulumu i jezgru ćelije. Trans pol je konkavan, te je usmjeren ka membrani plazme. Po pravilu, na cis polu materija ulazi u Golgijev aparat te se nakon obrade ispušta na trans polu. Tokom diobe Golgijev aparat raspada se u vezikule, koje se ravnomjerno raspoređuju u kćeri-ćelije i ponovo spajaju nakon formiranja novih ćelija.

Funkcije[uredi | uredi izvor]

Golgijev aparat vrši mnoge funkcije za preradu, sortiranje, čuvanje i koncentraciju materijala. Može se povući analogija između Golgijevog aparata i poštanskog ureda. (primanje paketa, sortiranje, te daljnje slanje). Po potrebi, putem Golgijevog aparata se mogu transportirati proteini u druge organele, ili štetne materije izbacivati preko ćelijske membrane van ćelije. Kod biljnih eukariotskih ćelija, Golgijev aparat predstavlja važnu organelu za izgradnju ćelijskog zida.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Alberts, B. i drugi: Molecular Biology of the Cell, Garland Science, 4. izdanje, 2002; ISBN 0-8153-4072-9
  • Campbell, N. i drugi: Biologie, 1. izdanje, Spektrum Akademischer Verlag, 1997, Heidelberg; ISBN 3-8274-0032-5
  • Hua, Z, Graham T. R: "The Golgi Apparatus" u: Eurekah Bioscience Collection - Cell Biology, Landes Bioscience, 2005.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]