Mikrotubula

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Mikrotubule)
Struktura mikrotubule:
prsten (na poprečnom presjeku) sa 13 protofilamentata okružuje centralnu šupljinu.

Mikrotubule su komponente ćelijskog skeleta (citoskeleta) koje se nalaze u citoplazmi. Ovi cjevasti polimeri tubulina mogu se izdužiti i do 50 mikrometara i visoko su dinamični. Vanjski dijametar mikrotubule iznosi približno 24 nm, a unutrašnji oko 12 nm. Mikrotubule su nađene u eukariotskim ćelijama, gdje se formiraju polimerizacijim proteinskih dimera dva globularna proteina: alfa i beta tubulina.[1][2][3]

Mikrotubule su veoma važne u velikom dijelu ćelijskog ciklusa. Uključene su u održavanje ćelijske strukture i, zajedno s mikrovlaknima i srednjim filamentima, formiraju citoskelet. Također čine unutrašnju strukturu treplji i bičeva. Pružaju i platforme za međućelijski transport i uključene su u različite ćelijske procese, uključujući i sekreciju, vezikule (mjehuriće), a kao i unutarćelijsko makromolekulsko nakupljalište.

Također su uključene u razdvajanje hromosoma u mitozi i mejozi i glavni su sastojci aparata diobenog vretena, koje razdvaja sestrinske hromatide eukariotskih hromosoma.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bajrović K., Jevrić-Čaušević A., Hadžiselimović R. (ur.), Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, 2005; ISBN 9958-9344-1-8.
  2. ^ Ibrulj S., Haverić S., Haverić A., Citogenetičke metode – primjena u medicini, Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, 2008; ISBN 978-9958-9344-5-2.
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 6. 2. 2014. Pristupljeno 17. 4. 2015.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)