Idi na sadržaj

Infarkt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Infarkt označava lokalno područje nekroze uzrokovano ishemijom usljed opstrukcije arterijskog dotoka ili venske drenaže. To je posebna manifestacija koagulacione nekroze, a najčešći uzroci infarkta su trombi i drugi emboli.

Infarkti imaju karakterističan nepravilan izgled na površini čvrstih organa. Na poprečnom presjeku bubrega ili slezene oni su u obliku klina čija je baza okrenuta ka periferiji organa, a vrh u unutrašnosti organa gdje se nalazi okludirani krvni sud. Nepravilni rubovi infarkta su odraz dotoka krvi iz susjednog nezahvaćenog tkiva. U početku su infarkti obično crveni usljed hiperemije, ali nakon 48 sati većina ih postaje progresivno bljeđa. Na obdukciji infarkti bubrega su obično bijeli (ishemični) i jasno su ograničeni od okolnog normalnog tkiva.

U organima koji imaju kolateralne arterije, kao što su pluća ili gastrointerstinalni trakt, infarkti su tipično crveni (hemoragični). Obimna gastrična nekroza je jedna od komplikacija uremije, koja predstavlja sistemsku manifestaciju završne faze oboljenja bubrega. Uremija je povezana sa arterijopatijom (patološkim procesom u arterijama) u gastričnoj mukozi koja vodi ka infarktu.