Upala pluća

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rendgenski snimci grudnog koša, A - zdrava pluća , B - upala pluća

Upala pluća ili pneumonija (grčka riječ) je jedna od čestih bolesti pluća. Najčešći uzroci upale puća su bakterije i virusi. Spada u teška oboljenja i pacijenti oboljeli od upale pluća najčešće se upućuju na bolničko liječenje. Nekad je to bila neizlječiva bolest sa velikim procentom smrtnosti. S razvojem medicine i pronalaskom pencilina smrtnost od ove bolesti znatno je smanjena i skoro iskorijenjena. Danas je upala pluća uglavnom izlječiva bolest.

Simptomi[uredi | uredi izvor]

Simptome upale pluća prvi je opisao Hipokrat (oko 460. p. n. e – 370. p. n. e). Glavni simptom upale pluća je teška groznica, visoka temperatura i glavobolja, praćeni kašljem i probadanjem u prsima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]