Dijafragma

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dijafragma kod čovjeka

Dijafragma, ošit ili prečaga je mišić koji se nalazi između grudnog koša i trbuha. Dijafragma je prirodna granica između ova dva dijela tijela. Njena najznačajnija uloga je u procesu disanja pošto se njenim kontrakcijama naizmenično smanjuje i povećava pritisak u grudnom košu što za posljedicu ima ulazak i izlazak zraka iz pluća.

Na samoj dijafragmi nalazi se nekoliko otvora kroz koje prolaze organi iz grudnog koša u trbuh, a među njima su najznačajniji jednjak i aorta.

Građa[uredi | uredi izvor]

Mišićne niti dijafragme polaze sa različitih djelova zidova grudnog koša, idu prema središtu, gdje prelaze u tetivno središte (lat. centrum tendineum):

  • pars sternalis - mišićne niti polaze se vanjske strane grudne kosti
  • pars costalis - mišićne niti polaze se unutrašnje strane rebarnih hrskavica (7.-12. rebra)
  • pars lumbalis - tetive ovih mišićnih niti polaze sa trupova pršljenova i intervertebralnih ploča (L2-L5)


Anatomical and geometrical proportions - Albrecht Dürer.png Nedovršeni članak Dijafragma koji govori o anatomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.