Idi na sadržaj

Bronhitis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Bronhitis je bolest respiratornog sistema koja pogađa od 10 do 25% odrasle populacije. Otprilike jedna trećina pacijenata barem jednom godišnje ima pogoršanje bolesti koje je praćeno bakterijskom infekcijom. Hronični bronhitis najčešći je kod muškaraca starijih od 40 godina nezavisno žive li oni u gradskim, seoskim ili industrijskim uslovima.

HOBP i hronični bronhitis[uredi | uredi izvor]

HOBP je skraćenica za hroničnu opstruktivnu bolest pluća. U ovoj bolesti uključeno je nekoliko bolesti koje na ovaj ili onaj način mogu oštetiti različite dijelove pluća i respiratornih puteva. Posljedice su suzbijanje zraka u plućima, poteškoće s disanjem i dugotrajni kašalj.

Hronični bronhitis je najčešća bolest u grupi HOBP. To je hronična uplala bronha. O njemu govorimo kada pacijent iskašljava barem svaka tri mjeseca u toku godine, dvije ili više godina zaredom. Ako je njegov ispljuvak (sputum) stalno ili ponekad zagnjojen, govorimo o mukopurulentnom bronhitisu. Međutim, kada se kod pacijenta pojavi opstrukcija (suženje) disajnog puta, koja je stalna, tada govorimo o opstruktivnom ili hroničnom bronhitisu. Opstrukcije se dijele na blage, umjerene i teške.

Simptomi[uredi | uredi izvor]

Pacijent koji boluje od hroničnog bronhitisa izuzetno dugo kašlje i iskašljava, teško diše, prvo nakon napornog rada a kasnije i u mirovanju a veći dio dana izbacuje ispljuvak. Kod osoba sa hroničnim bronhitisom često se javlja zamor i ubrzanje rada srca.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]