Čelik

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Čelični most

Čelik je metastabilno kristalizirana Fe-C (željezo - karbon) legura do 2,11% ugljika uz prisutne pratioce (silicij, mangan) i nečistoće (fosfor, sumpor i druge), kao i eventualni dodatak jednog ili više legirajućih elemenata.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Primjena željeza je prvenstveno u obliku čelika, a manje kao sirovog ili livenog gvožđa. Čelik je legura željeza do 2,06% ugljika. To je najvažniji tehnološki i konstrukcijski materijal, a do danas je poznat veliki broj vrsta čelika. Odlikuju se velikom čvrstoćom, tvrdoćom, žilavošću, mogućnošću livenja i mehaničke obrade, te velikom elastičnošću.

Proizvodnja[uredi | uredi izvor]

Siemens-Martinove peći

Čelik se dobiva u pećima koji se zovu simens martinove peći. Te peći leže na dvije komore u kojima se zagrijava zrak. U koritu se sipa hematit , sirovo željezo i otpaci starog željeza. Peć se zagrijava generatorskim plinom kako bi izgaranje bilo potpunije. Proces dugo traje sve dok se ne smanji procenat ugljika ispod 2 %.

Historija proizvodnje čelika[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  • "Svojstva i primjena materijala", Filetin, Kovačiček, Indolf, Zagreb 2002.