Magnetit

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Magnetit
Magnetite.jpg
Općenito
Kategorija Mineral
Hemijska formula Fe3O4
Identifikacija
Boja crn
Kristalni habitus oktaedarski, rombododekaedarski
Kristalni sistem kubični, Fd3m
Kalavost nejasna
Tvrdoća 5,5-6,5
Sjaj metalni
Ogreb crn
Gustoća 5,18 g/cm3

Magnetit, hemijska formula Fe3O4, je crni ferimagnetički oksid željeza u kojem atomi željeza atomi imaju dva oksidacijska stanja, +2 i +3. Magnetit je široko rasprostranjen u prirodi i javlja se kao popratni mineral u magmatskim i metamorfnim stijenama. Važna je željezna ruda, a najveća su ležišta u sjevernoj Švedskoj.

Fizička svojstva[uredi | uredi izvor]

Tvrdoća magnetita kreće se od 5,5 do 6,5 na Mohsovoj skali, a specifična težina iznosi 5,18. Magnetit obično tvori oktaedarske kristale. Magnetsko uređenje magnetita na sobnoj temperaturi je ferimagnetsko s Curieovom temperaturom od 850 K.[1].

Kristalna struktura[uredi | uredi izvor]

Magnetit ima strukturu inverznog spinela u kojoj se u šupljinama unutar kubične guste slagaline kisikovih aniona nalaze kationi željeza oksidacijskog stanja +2 i +3. U jednoj četvrtini raspoloživih tetraedarskih šupljina smješteni su kationi Fe3+, dok su u polovini oktaedarskih šupljina smješteni kationi Fe2+ i Fe3+.

Prikaz strukturnog i magnetskog uređenja magnetita s označenom jediničnom ćelijom

Literatura[uredi | uredi izvor]

1. R. M. Cornell, U. Schwertmann, The Iron Oxides, Structure, Properties, Reactions, Occurrence and Uses, VCH Publ. Corp., D-69451 Weinheim, Njemačka, 1996.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ R. M. Cornell, U. Schwertmann, The Iron Oxides, Structure, Properties, Reactions, Occurrence and Uses, VCH Publ. Corp., D-69451 Weinheim, Njemačka, 1996.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]