Jabuka (ostrvo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ostrvo Jabuka

Jabuka je neneaseljeno vulkansko ostrvo u Jadranskom moru, a udaljeno je oko 50 km od Komiže na Visu u pravcu zapad-sjeverozapad. Dio je dalmatinskog arhipelaga, a najbliža kopnena masa (iako mala) su ostrva Svetac i Brusnik.[1][2]

Geološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Jabuka je strma, mjestimice okomita, 97 metara visoka klisura piramidalnog oblika, gola, i gotovo potpuno nepristupačna osim na malom području s jugozapadne strane, ali i to samo za mirnog mora. Ostrvo se sastoji od crnih vulkanskih stijena u kojima se nalazi magnetit, zbog kojeg putnički brodovi izbjegavaju plovidbu blizu ostrva, jer uzrokuje velike smetnje u magnetskoj igli na navigacijskim spravama. Ostrvo je 1958. proglašen geološkim spomenikom prirode.

Flora i fauna[uredi | uredi izvor]

Ostrva Brusnik, Svetac i Jabuka (pogled sa Biševa)

Ostrvo Jabuka nalazi se daleko od svih morskih puteva i izvan plovnih ruta, pa ga posjećuju samo oni kojima je ostrvo cilj putovanja. Nema obale prikladne za pristajanje brodova ni uvale koja bi bila sigurna od vjetra, a velika strmina ne dozvoljava izgradnju nastambe. More uokolo vrlo je duboko i gotovo da nema mogućnosti sidrenja, a stijene su glatke i bez prirodnih izbočina za koje bi se brodica mogla vezati. Na ostrvu obitavaju značajne biološke vrste poput dalmatinskog guštera (Podarcis melisellensis) i neke biljke (Centaurea jabukensis i Centaurea crithmifolia, obje Asteraceae) zaštićeni endemi. More oko ostrva bogato je ribom, a posebno morskim Ljuskavkama (Sparidae).

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Šerić, Neven (2006). Biserna ogrlica - pučinski otoci srednjeg Jadrana (RTF) (in Croatian). Marjan tisak. ISBN 953-214-367-X.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Walking in Croatia by Rudolf Abraham
  2. ^ Frommer's Croatia by Karen Torme Olson