Vis (ostrvo)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Vis)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Vis pogledajte Vis (čvor).
Vis (ostrvo)
Vis.JPG
Grad Vis
Croatia - Vis.PNG
Geografija
Površina 89.72
Najviša tačka Hum (587 m)
Država
Najveći grad Vis
Stanovništvo 3617

Vis je ostrvo u Jadranskom moru, na hrvatskom dijelu Jadrana.

Položaj[uredi | uredi izvor]

Ostrvo Vis je najudaljenije veće ostrvo u grupi srednjodalmatinskih ostrva. Od dalmatinske obale Vis je udaljen 45 do 55 km, u zavisnosti od koje se njegove tačke mjeri ova udaljenost. Najbliže veće ostrvo Hvar udaljen je od Visa 18 km, a do najbliže italijanske obale iz grada Visa ima oko 147 km. Površina ostrva je 90,3 km2, dok je površina viškog arhipelaga (Palagruža, Biševo, Sv.Andrija, Budihovac, Jabuka, Brusnik i dr.) oko 103 km2. Dužina obale Visa je oko 77 km. Ostrvo Vis je povezano redovnim trajektnim linijama s Splitom te u ljetnim mjesecima s Anconom i Pescarom na talijanskoj obali.

Klima[uredi | uredi izvor]

Ostrvo Vis pripada jadranskom tipu sredozemne klime vrućih i suhih ljeta te blagih i vlažnih zima. Srednja godišnja temperatura je iznad 16 °C. Prosječna temperatura je ljeti za stepen do dva niža nego na kopnu, a zimi za stepen do dva viša. Prosječna godišnja količina padavina je oko 800 mm po m2, što je nešto manje nego na susjednim ostrvima i kopnu, dok zbog svoje geološke građe ostrvo ima više izvora pitke vode nego susjedna ostrva.

Ekonomija[uredi | uredi izvor]

U 19. vijeku i prvoj polovini 20. vijeka je naročito bilo razvijeno ribarstvo i prerada ribe (sedam tvornica u Komiži prije Drugog svjetskog rata). Gradić Vis i sela u unutrašnjosti ostrva su bili više orjentisani na vinogradarstvo. 1910. godine gotovo 1/3 površine ostrva je bila pod vinogradima, koji su opskrbljivali tržište čitave Habsburške monarhije.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: