Vis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Vis
Vis.JPG
Grad Vis
Lua error in Modul:Location_map at line 459: Ne može se naći navedena definicija lokacijske mape. Nepostoji ni "Modul:Location map/data/Croatia - Vis.PNG" niti "Šablon:Lokacijska karta Croatia - Vis.PNG".
Geografija
Površina 89.72 km2
Država
Demografija
Stanovništvo 3617

Vis je ostrvo u Jadranskom moru, na hrvatskom dijelu Jadrana.

Položaj[uredi | uredi izvor]

Ostrvo Vis je najudaljenije veće ostrvo u grupi srednjodalmatinskih ostrva. Od dalmatinske obale Vis je udaljen 45 do 55 km, u zavisnosti od koje se njegove tačke mjeri ova udaljenost. Najbliže veće ostrvo Hvar udaljen je od Visa 18 km, a do najbliže italijanske obale iz grada Visa ima oko 147 km. Površina ostrva je 90,3 km2, dok je površina viškog arhipelaga (Palagruža, Biševo[potrebna odrednica], Sv. Andrija, Budihovac, Jabuka, Brusnik i dr.) oko 103 km2. Dužina obale Visa je oko 77 km. Ostrvo Vis je povezano redovnim trajektnim linijama sa Splitom te u ljetnim mjesecima s Anconom i Pescarom na italijanskoj obali.

Klima[uredi | uredi izvor]

Ostrvo Vis pripada jadranskom tipu sredozemne klime vrućih i suhih ljeta te blagih i vlažnih zima. Srednja godišnja temperatura je iznad 16 °C. Prosječna temperatura je ljeti za stepen do dva niža nego na kopnu, a zimi za stepen do dva viša. Prosječna godišnja količina padavina je oko 800 mm po m2, što je nešto manje nego na susjednim ostrvima i kopnu, dok zbog svoje geološke građe ostrvo ima više izvora pitke vode nego susjedna ostrva.

Ekonomija[uredi | uredi izvor]

U 19. vijeku i prvoj polovini 20. vijeka je naročito bilo razvijeno ribarstvo i prerada ribe (sedam tvornica u Komiži prije Drugog svjetskog rata). Gradić Vis i sela u unutrašnjosti ostrva su bili više orjentisani na vinogradarstvo. 1910. godine gotovo 1/3 površine ostrva je bila pod vinogradima, koji su opskrbljivali tržište čitave Habsburške monarhije.