Eutektička tačka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Eutektik ili eutektička smjesa je smjesa dvije ili više čvrste faze pri sastavu koji ima najnižu tačku topljenja, i gdje faze istovremeno kristaliziraju iz tečnog rastopa na toj temperaturi. Omjer faza za održavanje eutektika se određuje primjenom pravila poluge u eutektičkoj tački na binarnom faznom dijagramu. Termin dolazi od grčke riječi eutektos, što znači lahko topiv. Legure sa eutektičkim sastavom prolaze kroz eutektičku reakciju, tj. tečna faza očvršćuju u više čvrstih faza.

Eutektikum.gif

Uravnoteženi fazni dijagram sa desne strane prikazuje jednostavni binarni sistem sastavljen od dvije komponente, A i B, koji ima eutektičku tačku. Dijagram pokazuje relativnu koncetraciju komponenti A i B duž X-ose, a temperaturu duž Y-ose. Eutektička tačka je tačka u kojoj tačna faza prelazi duretno u čvrstu α + β fazu (čvrsta faza sastavljena i od A i od B komponenete), što predstabvlja minimalnu temperaturu topljenja za bilo koju moguću leguru od komponenti A i B. Temperatura, koja odgovara ovoj tački, naziva se eutektička temperatura.

Nemaju svi binarni sistemi eutektičku tačku: oni koji formiraju čvrsti rastvor pri svim koncetracijama, kao što je sistem zlato-srebro, nema eutektika. Sistem legure, koji ima eutektik, se često naziva i eutektički sistem ili eutektička legura.

Čvrsti produkti eutektičke transformacije mogu se lahko identificirati pomoću njihove lamelarne strukture.

Ostale kritičke tačke[uredi | uredi izvor]

Eutektoid[uredi | uredi izvor]

Kada je rastvor iznad tačke trasformacije prije u čvrstom nego u tečnom stanju, analogna eutektoidna reakcija može se dogoditi. Naprimjer, u sistemue Fe-C, austenitna faza može proći kroz eutektoidnu fazu, pri čemu se dobija ferit i cementit (željezni karbid), često u lamelarnoj strukturama, kao što su perlit i bainit. Ova eutektoidna tačka nalazi se na 727 °C pri 0,8% sadržaja C; legure sa približno ovakvim sastavom nazivaju se visokougljični čelici, dok se oni sa manje ugljika nazivaju niskougljični čelici.

Fazni dijagram Fe-C, pokazujee euctektoidnu transformaciju između austenita (γ) i perlita.

Peritektik[uredi | uredi izvor]

Peritektička transformacija je, također, slična eutektičkim reakcijama. U ovom slučaju, tečna i čvrsta faza tačno određenih osobina, reaguju pri tačno određenoj temperaturi, te daju drugu čvrstu fazu.

Trofazne reakcije

Ovakva transformacija postoji u sustemu Fe-C, kao što je prikazano na faznom dijagramu (gornji lijevi dio). U tom dijelu, prikazano je kako δ faza reaguje sa tečnom fazon, kada se izlučuje čisti austenit na 1495 °C i pri 0,17% C.

Reference[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]