Katapult (oružje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Replika katapulta

Katapult je naziv mehaničkog vojnog oruđa koje se u antičko doba i srednjem vijeku koristilo za izbacivanje projektila na velike daljine bez upotrebe eksplozivnih fugasnih sredstava. Katapult je u rimskoj vojsci imao široku upotrebu naročito prilikom opsada utvrđenih gradova i drugih utvrđenih neprijateljskih položaja.

Riječ katapult potiče iz grčkog jezika: καταπέλτης - katapeltes, κατά - kata (prema dolje, u, nasuprot) + πάλλω - pallo (zavitlati projektil prije izbacivanja). Smatra se da je verzija korištena u rimskoj vojsci kreirana u Sirakuzi (Sicilija, Italija) tokom vladavine tiranina Dionizijusa II. Originalni izum pripisuje se Grcima.

Opis[uredi | uredi izvor]

Rimski katapult i z vremena ratova protiv Dačana

Prvobitni katapulti i samostrijeli izumljeni u Grčkoj su imali sličnu konstrukciju. Oboje su pak bili zasnovani na principima djelovanja luka; korištene su fizičke sile akumulirane u napetim strunama i samom tijelu ovog tipa oružja i oruđa (uočiti razliku između oružja kojim rukuje jedan vojnik, i oruđa - za čije funkcionisanje je potrebna posada, grupa vojnika sa određenim ulogama (napinjanje mehanizma, postavljanje projektila, nišanjenje i sl.) Prvi primjerci su i bili dizajnirani poput velikog luka postavljenog na postolje. Sa otkrićem primjene torzionih sila konstruirane su mnogo ubojitije varijante, veće snage i dometa.

Materijali korišteni za izradu katapulta su uglavnom bili drvo (većina dijelova, tijelo, postolje, ručice za natezanje i sl.) i strune izrađene od tetiva životinja, kose ili užadi od biljnih vlakana i sl.

Katapultima se moglo izbacivati više vrsta projektila (velike i teške strijele, kamene kugle i zapaljive kugle i sl.) i od njihove vrste moglo se djelovati na različite ciljeve. Najčešću je upotrebu imao tokom opsada, teškim projektilima rušeni su grudobrani, zidovi, kule i razbijala vrata. Zahvaljujući paraboličnoj putanji projektila moglo se artiljerijski djelovati i unutar utvrđenog objekta - prebacivanjem zaštitnih zidova i ubacivanjem razornih ili zapaljivih projektila.

Prethodno je opisano ofanzivno djelovanje ovog oruđa a jednako se moglo koristiti i u odbrambene svrhe. Katapulti su montirani i na brodove.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]