Accensi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Accensi (lat.) su bili vojnici su bili vojnici lake pješadije u formacijama Rimske vojske u vrijeme rane Rimske Republike. U ovom razdoblju vojne historije antičkog Rima vojnici – legionari su morali sami snositi troškove nabavke ratničke oprememe i naoružanja. Leves su pripadali klasi najmlađih i najsiromašnijih pripadnika rimskih legija. Nisu imali oklop ni štit i obično su stajali iza treće borbene linije. Borili su se u labavoj formaciji i davali su podršku težim trupama.

Dakle, accensi su bili iz najsiromašnije klase regruta, naouružani praćkama i eventualno su nosili mali štit. Provociranje i ometanje protivnika je bila njihova uloga na bojnom polju po kome su se brzo kretali i razmještali.

Vjerovatno je da su Rimljani nakon neugodnih poraza u borbama protiv Samnita na teškom brdsko-planinskom terenu srednje Italije i u borbama protiv Gala koji su pod vođstvom Brennusa zaprijetili i samom gradu Rimu, uvidjeli nedostatke velike i trome falange u odnosu na manje i mnogo pokretljivije formacije.

U prvim legijama, 900 accensi je formiralo 15 manipola od po 60 vojnika. Zauzimali su petu, posljednju liniju na bojnom polju: u prvoj liniji su bili hastati, principes u drugoj, triarii u trećoj i rorarii u četvrtoj.

U samoj borbi, hastati su zauzimali taktički položaj u prvoj liniji, ispred legije, bacali koplja na protivnika i pokrivali napredovanje hastata. Ako hastati ne bi razbili neprijateljske formacije, povukli bi se natrag i prepustili napad bolje naouružanim i iskusnijim principes. Mada se rijetko dešavalo, u slučaju da ni principes ne uspiju, onda su triarii ulazili u bitku. Equites, rimska konjica, napadali su s bokova i progonili neprijatelja kada je bježao. Rorarii i accensi su nastupali u završnom dijelu bitke, također kao podrška, dajući masu napadu i popunjavajući eventualno oslabljene trupe.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]