Hastati

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Hastati (od lat. hastati, "opremljeni kopljem hasta"), su bili rimski legionari koji su po formaciji zauzimali prvu borbenu liniju u legijama Rimske Republike. Iza njih su stajali iskusniji i vještiji principes i triarii. U vrijeme njihovog postojanja, prema pravilima regrutacije po klasama i ekonomskoj moći, svaki vojnik morao je o svom trošku nabaviti oružje i opremu za borbu. Hastati, kao jedna od tri vrste teške pješadije, bili su manje bogati od principes i triarii. Dakle, pripadali su grupi najmlađih i ekonomski slabijih rimskih vojnika. Ove dvije činjenice kao i njihovo slabije vojno iskustvo i borbena vještina u usporedbi sa principes i triarii, bili su razlog njihovog razmještanja u prve borbene redove. Nosili su i lakšu opremu i slabiji oklop jer bolje nisu mogli sebi priuštiti. Doduše, prvobitno su činili drugu liniju a nešto kasnije su njihovi redovi premješteni iza principes.

Hastati su nosili štit za odbranu, te mač, bodež i dva piluma (vrsta koplja koje se bacalo na neprijatelja). Prema ovom koplju (hasta) dobili su i svoj naziv. Kao što je već rečeno, zauzimali su prvu borbenu liniju i oni su prvi započinjali borbu sa neprijateljem i prvi se upuštali u borbu prsa u prsa. Prije direktne borbe, bacali su koplje na protivnika sa udaljenosti od oko 15-20 koraka a zatim se borili sa mačem u ruci.

Gaius Marius je svojom vojnom reformom ukinuo razlike između hastata, principes i triarii i zamijenio podjelu legija na manipole sa podjelom na kohorte. Nakon reforme, svi vojnici su dobili istu opremu i pilum.