Legio III Diocletiana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Legio Tertia Diocletiana Thebaeorum

Legio III Diocletiana (Dioklecijanova) je bila rimska legija koju je formirao imperator Dioklecijan oko 298. godine.

Ova legija je imala funkciju da čuva Egipat, rimsku provinciju u kojoj je u to vrijeme Dioklecijan upravo sprovodio reformu. Redni broj III je dodijeljen jer se u provinciji već nalazila Legio II Traiana Fortis.

Obje legije bile su stacionirane kod Aleksandrije a tokom IV stoljeća Legio III Diocletiana bila je raspoređena na jug Egipta, kod Tebe, radi bolje kontrole situacije na tom području. Tokom vladavine imperatora Teodozije I (oko 378-395. godine) odlučeno je da se barbarima sa sjevera popuni ova legija a egipatski vojnici su poslani u provinciju Makedonija pod nazivom Legio III Diocletiana Thebaeorum i komandom zapovjednika Trakije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]