Legio VI Ferrata

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Legio VI Ferrata (željezna) je bila jedna od legija rimske vojske koju je prvobitno regrutirao Cezar, sa galskih teritorija u podnožju Alpa, Venecije i Histrije, u avgustu 52. godine p. n. e. Nadimak ferrata - "željezna" vjerovatno je dobila po metalnom oklopu koji su nosili njeni legionari. Kasnije je bila poznata i pod imenom Legio VI Ferrata Fidelis Constans. Njen simbol, kao i kod ostalih Cezarovih legija bio je bik. Također je nosila i simbol u obliku vučice koja doji Romulusa i Remusa.

Prvo borbeno angažovanje ova legija je imala u Cezarovom ratu protiv Gala (58-51. godine p. n. e.), odnosno njihovog vođe Vercingetorixa, koji je bio pod opsadom u utvrđenom mjestu Alesia.

Čini se da je ova legija u rimskom građanskom ratu bila najmobilnija od svih. Borila se u Hispaniji u ljeto 49. godine p. n. e. Početkom 48. godine p. n. e. služila je u Dyrrhachiumu (Drač u današnjoj Albaniji), učestvovala u bici kod Pharsalusa (centralna Grčka), pratila Cezara u Aleksandriju i direktno doprinijela pobjedi u bici kod Zele (današnja Zila, u istočnoj Turskoj).

Tokom ovih vojnih kampanja Legio VI Ferrata se hrabro borila i podnijela velike gubitke pa je Cezar odlučio da vrati u Italiju na određeno vrijeme. Nakon Cezarovog ubistva 44. godine p. n. e., legiju je obnovio Marcus Aemilius Lepidus a zatim je predao pod komandu Marka Antonija. Nakon bitke protiv Kasijusa i Brutusa jedan dio veterana se "penzionisao" kod Beneventa u Italiji a druge je Marko Antonije poveo na istok, u Judeju. Nakon što su pomogli kralju Herodu da osvoji vlast, legija je ostala stacionirana u Judeji.

U ratu između Marka Antonija i Oktavijana Legio VI Ferrata je upućena u Grčku ali je u pomorskoj bici kod Akcija Marko Antonije poražen a Ferrata desetkovana. Jedan dio legionara se penzionisao u Bilisu, u Ilirikumu (današnja Valona, na jugu Albanije). Poslije toga (ostatak) legie je upućen u Siriju, pa je legija i ostala na području bliskog istoka do kraja (oko 250. godine).

Izvori i vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • Livius.org
  • D. L. Kennedy, «Legio VI Ferrata: The Annexation and Early Garrison of Arabia», Harvard Studies in Classical Philology, Vol. 84, (1980), pp. 283-309.‏
  • D. Kennedy, H. Falahat, «Castra legionis, a building inscription for the legionary fortress at Udruh near Petra», Journal of Roman Archaeology, 2008, p. 150-169.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]