Drač

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Albanija iz zraka
Drač

Drač (albanski: Durrësi, neodređeni oblik: Durrës) je drugi najveći grad u Albaniji i njena najveća luka na obali Jadranskog mora. Nalazi se na zapadu države, oko 33 km od glavnog grada Tirane. Jedan je od najstarijih gradova u Albaniji.

Njegov strategijski značaj uveliko je opredjeljivao sudbinu cijele zemlje. Nalazi se na ulazu u Jadransko more što mu je davalo veliki značaj u historiji. Bio je značajan u vrijeme stare Grčke i Rima. U njemu se nalazi velika arena iz 2. vijeka nove ere, kada je bio centar rimske provincije. U srednjem vijeku je pripadao Bizantiji. Kasnije su ga posjedovali Mlečani, a Turci su ga zauzeli 1501. godine. Vjekovima je bio najveća luka u evropskom dijelu Turske carevine. Kada je Albanija postala nezavisna 1912. godine, Drač je bio njen glavni grad. To je ostao do 1920. godine[1][2].

Danas je Drač lijep grad sa 114.000 stanovnika, turistički centar i najveća luka u Albaniji. Ispod starog grada razvio se novi sa lijepim zgradama, bulevarima i šetalištima. Nekoliko feribota saobraća svaki dan sa Italijom. Na južnom dijelu, uz plažu, izgrađeno je mnogo hotela. Drač je poznat i po morskim specijalitetima. Sve to uz gostoprimstvo njegovih stanovnika čini ga privlačnim za turiste iz čitavog svijeta. U blizini se nalazi moderni aerodrom, a povezan je auto putem sa Tiranom (33 km).

Galerija[uredi | uredi izvor]

Konzulati[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Durres
  2. ^ "Durrës." The Columbia Encyclopedia, Sixth Edition. 2008., sa Encyclopedia.com: http://www.encyclopedia.com/doc/1E1-Durres.html