Alpi

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Položaj Alpi u Evropi

Alpi su najviši i najveći planinski sistem u Evropi. Dug 1 200 km a širok 150-300 km, ukupne površine 200 000 km2. Dijele se na Zapadne i Istočne. Najviši vrh Mont Blanc 4 807 metara visok. Ostali važni vrhovi:

Središnji planinski niz izgrađuju stare kristalinske stijene, a sjeverni i južni lanci iz mezozojskih su karbonatnih stijena (vapnenci i dolomiti), koje su izdignute tzv. alpskim nabiranjem (alpskom orogenezom).

Današni oblik Alpi su dobile pleistocenskom glacijacijom. Snježna granica je na visini 2700 - 2800m, a najveći ledenjak je Aletsch.

Najveće privredno značenje imaju šume, stočarstvo i turizam, a značajno je i rudno bogatstvo (željezo, ugalj, cink, nikl, živa, olovo, so i dr.).

S više cestovnih i željezničkih veza preko Alpa povezane su Srednja i Južna Evropa. Najduži tuneli su Simplon (20km) i St. Gotthard (15km).

Jezera su glacijalnog porijekla.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Alpi koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.