Legio I Illyricorum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Legio I Illyricorum ("Iliri|Ilirska") je bila rimska legija koju je vjerovatno formirao Aurelijan oko 273. godine.

Naziv ove legije navodi na istočno (u odnosu na Rim) porijeklo njenih pripadnika. Iliri su bili pripadnici naroda koji su živjeli na području tadašnjih rimskih provincija Panonije i Dalmacije. Sama legija je bila stacionirana još istočnije, kod Palmire (Tadmor, današnja Sirija, oko 200 km sjeveroistočno od Damaska). Aurelijan je vodio rat protiv kraljevstva Palmire. Nakon Aurelijanove pobjede lokalno stanovštvo se bunilo i pokušalo ponovo vratiti na vlast svoju dinastiju. Moguće je da je tada Aurelijan formirao Legio I Illyricorum od vojnika sa teritorija oko rijeke Dunav (koji nisu mogli imati veze sa pobunjenicima) sa zadatkom da održava red i mir.

Oko 315-316. godine pojedine vexillationes (dijelovi legije) su bile angažovane u Egiptu. Vjerovatno je da je ova legija ostala stacionirana u Palmiri do početka V stoljeća.

Reference[uredi | uredi izvor]