Legio IIII Flavia Felix

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Novčić koji je iskovan za Karausija. Na reversu je lav, simbol legije, i legenda LEG IIII FL.
Ulica IV Flavijeve legije u Višnjici, Beograd. U pozadini je crkva svetog Nikole

Legio IV Flavia Felix ("sretna Flavijevska legija"), je bila legija koju je 70 godine regrutovao Vespazijan, od ostataka Legije IV Makedonike. Legija je bila aktivna u Gornjoj Meziji do 4. vijeka. Simbol legije je bio lav.

Legija IIII Macedonica se loše pokazala tokom Batavske pobune, a osim toga je podržavala Vitelija nekoliko godina ranije. Zato Vespazijan raspušta Makedoniku i formira novu Četvrtu legiju i naziva je Flavia Felix po svom nomenu, Flavia. Na osnovu toga što je simbol legije lav, vjeruje se da je formirana u julu ili augustu 70. godine.

IIII Flavia Felix je prvo bila ulogorena u Burnumu, u Dalmaciji (današnje Kistanja), gdje je zamijenila XI Klaudiju. Nakon dačanske invazije 86 godine, car Domicijan je premjestio legiju u Gornju Meziju, u Singidunum (današnji Beograd, Srbija), ali ima dokaza o prisustvu ove legije, tj. jednog njenog isturenog odjeljenja i u Viminaciju (Stari Kostolac kod Požarevca, Srbija), inače bazi Legio VII Claudia Pia Fidelis. “Četvrta” je 88. godine učestvovala u uzvratnoj invaziji na Dakiju; također je učestvovala u Trajanovim Dačanskim ratovima, koji su se završili pobjedom u bici kod Tape. Opet se borila 165 godine protiv Parćanskog carstva, pod Lucijem Verom, suvladarom Marka Aurelija.

Tokom Markomanskih ratova (166-180. godine), “Četvrta” se borila na Dunavu protiv germanskih plemena.

Poslije Pertinaksove smrti, IIII Flavia Felix je podržala Septimija Severa, protiv njegovih rivala (Pescenije Niger i Klodije Albin).

Moguće je da se ova Legija borila i u nekom od ratova protiv Sasanida, ali je ostala u Gornjoj Meziji bar do prve polovine 4. vijeka.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • U filmu Gladijator, general Maximus Decimus Meridius se predstavlja kao "zapovjednik legije Feliks".