Sasanidsko carstvo

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Sasanidsko carstvo
Ērānshahr
224–651
Države poslije:
Rašidunski halifat Black flag.svg
Dinastija Dabuyid Tabaristan-EN.svg
Dinastija Damavand Flag of None.svg
Dinastija Bavand BavandDynastyIranian.png
Zastava
Zastava
Položaj na karti
Glavni grad Estakhr (224–226)[1]
Ctesiphon (226–637)
Službeni jezik Perzijski
Aramejski
Državno uređenje Monarhija
  Šah  
 -  224. - 240. (prvi) Ardashir I
 -  632. - 651. (zadnji) Jezdegerd III
Površina
 -  Ukupno  6,600,000 km2
Valuta dirham

Sasanidsko carstvo ili Sasanidska monarhija (perzijski: Ērānshahr) je naziv za državu koja je pod vlašću dinastije Sasanida od 226. do 651. godine predstavljala dominantnu silu na Bliskom istoku. Obuhvatalo je teritorije današnjeg Irana, Iraka, Ermenije, Afganistana, istočne dijelove Turske, kao i dijelove Zakavkazja, Centralne Azije, Pakistana i Arabije. Osnivač carstva je bio Ardashir I koji je s vlasti zbacio posljednjeg parćanskog kralja Artabana IV, predstavnika dinastije Arsakida.

Za vrijeme Ardashira I. vođeni su ratovi protiv Rimskog carstva kako bi se obnovile granice iz vremena Ahemenida. Jedini vladar koji je bar na kratko uspio u oboj namjeri je bio Khosrau II, koji je 626. godine izvršio opsadu Konstantinopolja. Također su vođeni ratovi i protiv turkijskih nomadskih plemena i indijskih monarhija.

Sasanidsko carstvo se nalazilo na Putu svile, što je pomoglo carstvu da doživi veliki privredni, umjetnički i naučni procvat, dok je iranska kultura tog vremena utjecala na Stari Rim, Afriku, Indiju, Kinu i Japan.

Reference[uredi | uredi izvor]