Aleksandar Sever

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Aleksandar Sever
Car Rimskog carstva
Vladavina11. mart 222 – 19. mart 235.
PrethodnikHeliogabal
NasljednikMaksimin I Tračanin
SupružnikSalustija Orbijana
Sulpicija Memija
DinastijaSever
OtacMarko Julije Gesije Marcijan
MajkaJulija Avita Mameja
Rođenje1. oktobar 208.
Arka Cezareja, Rimsko carstvo
Smrt19. mart 235. (u 26. godini)
Moguntiacum, Gornja Germanija, Rimsko carstvo

Aleksandar Sever (Marko Aurelije Sever Aleksandar August; 1. oktobar 208 – 19. mart 235) bio je rimski car od 222. do 235. godine. Naslijedio je rođaka Heliogabala nakon njegovog ubistva 222. godine, da bi na kraju i sam bio ubijen, čime je započeta kriza trećeg stoljeća – gotovo 50 godina građanskih ratova, stranih invazija i kolapsa monetarne ekonomije.

Tokom njegove vladavine, došlo je do perioda mira i prosperiteta. Međutim, 230. godine se suočio sa Sasanidskim carstvom, koje je počelo ugrožavati istočne rimske provincije, i najezdom germanskih plemena. Našavši se u nevolji, Aleksandar je s njima sklopio vrlo nepovoljan mir uz razne ustupke i podmićivanja. To je dovelo do nezadovoljstva u rimskoj vojsci koja ga je ubila u logoru kod Moguntiacuma.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Aleksandar Sever je rođen 1. oktobra 208. godine u Arka Cezariji u Feniciji kao sin Gesija Marcijana i Julije Avite Mameje. Kako je Julija Avita Mameja bila nećaka Septimija Severa, njegova baka Julija Maesa je smatrala da on ima više potencijala u sticanju podrške Pretorijanske garde od svog drugog unuka, sve nepopularnijeg cara Heliogabala. Tako je, da bi sačuvala vlastiti položaj, naredila Heliogabalu da usvoji mladog Aleksandra, a zatim dogovorila Heliogabalovo ubistvo kako bi osigurala prijestolje Aleksandru. Nakon Heliogabalovog ubistva, Aleksandar Sever je sa 14 godina postao najmlađi car u historiji Rima.

Tokom vladavine, Aleksandar Sever se uveliko oslanjao na upute svoje bake Julije Maese i majke Julije Mameje. Kao mlad, nezreo i neiskusan adolescent, Aleksandar Sever je vrlo malo znao o vladanju i ratnim sposobnostima. Vremenom se, međutim, vojska divila njegovim jednostavnim vrlinama i umjerenim ponašanjem koje je bilo toliko različito od Heliogabala.