Leon VI Mudri

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Leon VI
Basil&leo.jpg
Leon VI Mudri sa ocem
Vladavina 913 - 920
945 - 959
Prethodnik Bazilije I
Nasljednik Aleksandar
Krunidba 911
Supružnik Teofano
Zoja
Evdokija
Zoja Karbonopsina
Djeca Konstantin VII Porfirogenet
Dinastija Makedonska
Otac Bazilije I
Majka Evdokija Ingerina
Rođenje 19. septembar 866
Smrt 11. maj 912

Leon (Lav) VI Mudri (starogrčki: Λέων ΣΤ΄ ὁ Φιλόσοφος oder ὁ Σοφός; 19. septembar 866 - 11. maj 912), vladao između 886 - 912), bizantski car i pisac.

Bizantski car Lav VI sin je Vasilija I, osnivača Makedonske dinastije. Lav VI je rođen 866, a na prijesto je došao 886, nakon očeve smrti. Nije bio ratoboran poput većine bizantskih vladara već je živio povučeno u dvoru baveći se državnim poslovima i pišući traktate sve do smrti 912. Njegov spisateljski opus bio je plodonosan. Pisao je vjerske govore, dogmatske rasrave, astrološke spise, epigrame i pjesme. Napisao je i zbirke zakonskih spomenika pod nazivom Bazilike i Novele.

Među značajnijim njegovim radovima ističe se Taktika, spis o vojnoj vještini. Lav je sastavio praktični priručnik za ratovanje namjenjen njegovom sinu, budućem caru Konstantinu VII Porforogenetu. Pri sastavljanju Taktike služio se Strategikonom Pseudo-Mauricija (oko 300 godina starijim), ali jasno pokazujući u svome spisu koliko se u međuvremenu razvila i usavršila vojna vještina u Bizantu.

Pišući o Slavenima Lav VI ističe za njih da su sa onu stranu Dunava živjeli slobodno, a kada su prešli Dunav nisu htjeli da budu porobljeni, pokoreni niti da se njima vlada nego su zadržali sopstveni način života jer 'smatrahu boljim da ih uništava poglavica iz sopstvenog roda nego da se pokoravaju Romejcima ... a oni koji su primili svetinju krštenja sve do naših vremena ... čuvaju sklonost prema starim slobodama'.