Foka (bizantski car)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Za druga značenja, pogledajte Foka.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Foka na novčićima (nosi uniformu)

Foka (Latinski: Flavius Phocas Augustus; Grčki: Φωκᾶς, Phokas; Kapadokija, 547. – Konstantinopolj 5. oktobra 610), Bizantski car od (602-610).

Foka je došao na bizantsko prijestolje zahvaljujući pobuni carske vojske. Pobunjena vojska nije bila zadovoljna politikom cara Mauricija (582-602) i uzdigla je na prijestolje svoga predstavnika. Ipak i njegova vladavina bila je puna nemira. Obilježena je mnogobrojnim pobunama pokorenih naroda, građanskim ratovima i masovnim naseljavanjem Slavena na Balkansko poluostrvo. Njegova vladavina pretvorila se u anarhiju. Kraj anarhiji učinio je Heraklije, koji je zbacio Foku sa prijestolja i preuzeo upravljanje Bizantijskim carstvom.


Literatura[uredi | uredi izvor]

[[