Konstantin III, car Bizantije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Konstantin III
Car Bizantijskog carstva
Vladavina11. februar 641. - 25. maj 641.
PrethodnikHeraklije
NasljednikHeraklona
SupružnikGregorija Anastasija
DjecaKonstans II
OtacHeraklije
MajkaFabija Eudokija
Rođenje3. maj 612.
Smrt25. maj 641. (u 29. godini)
Konstantinopolj, Bizantijsko carstvo

Konstantin III (3. maj 612. - 25. maj 641.) bio je car Bizantijskog carstva od februara do maja 641. godine.

Konstantin III je bio najstariji sin cara Heraklija i njegove prve supruge Fabije Eudokije, a vladao je svega četiri mjeseca 641. godine. Kršten je i okrunjen 22. januara 613. godine, a ubrzo potom, dok je još bio u kolijevci, zaručen je za svoju rođakinju Gregoriju, kćerku njegovog prvog rođaka Nikete. Taj je brak bio incest, ali političke prilike i prednosti koje je brak donio su odnijele prevagu. Ubrzo je to postalo nevažno, jer je u prvi plan došao car, koji je drugi brak sklopio sa svojom nećakinjom.

Konstantin i Gregorija su sklopili brak 629. godine ili početkom 630. godine. Imali su dva sina, Konstansa II i Teodozija.

Prema odredbama careve oporuke, Konstantin III je naslijedio oca zajedno sa mlađim polubratom Heraklonom. Konstantin je bio teško bolestan, pa se zabrinuo za nasljedstvo. Utrošio je ogroman novčani iznos od oko dva miliona dukata da osigura vlast svojoj djeci, a taj je iznos podijeljen vojsci. Nakon kratke vladavine umro je od tuberkuloze, pa je Heraklona vladao sam. Kada su se počele širiti glasine da ga je Martina otrovala, Martina i mladi car su svrgnuti, a krunu je naslijedio Konstans II.

Reference[uredi | uredi izvor]