Justin I

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Justin I
Justin I by Giovanni Battista de'Cavalieri.jpg
Car Bizantijskog carstva
Vladavina 9. juli 518 - 1. august 527
Prethodnik Anastazije I
Nasljednik Justinijan I
Supružnik Eufemija
Dinastija Justinijanova dinastija
Rođenje 2 februar 450.
Bederijana, blizu Skupija (današnje Skoplje, Makedonija)
Smrt 1 august 527.

Justin I (latinski: Flavius Iustinus Augustus; grčki: Ἰουστίνος; 2. februar 450. - 1. august 527.) je bio bizantijski car od 518. do 527. godine. Prošao je kroz sve redove vojske i na kraju postao car, uprkos činjenici da je bio nepismen. Njegova vladavina je značajna jer je osnovao Justinijanovu dinastiju koja je uključivala njegovog uglednog nećaka Justinijana I i donio zakon koji je naglasio utjecaj starorimskog plemstva. Njegova supruga je bila carica Eufemija.

Rani život[uredi | uredi izvor]

Justin je bio seljak iz regiona Dardanija, koja je bila dio Ilirikuma. Rođen je u zaseoku Bederijana u blizini Skupija (današnje Skoplje, Makedonija). Njegova porodica je bila tračko-rimskog porijekla i govorili su grčkim jezikom. On i njegova dva prijatelja u ranoj mladosti su pobjegli od barbarske invazije u Konstantinopolj. Justin je uskoro otišao u vojsku gdje je, zbog svojih sposobnosti, postao general tokom vladavine cara Anastazija I. Kada je car Anastazije I umro 518. godine, on je bio komandir carske straže.