Makrin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Makrin
Car Rimskog carstva
Vladavina8. april 217. - 8. juni 218.
PrethodnikKarakala
NasljednikHeliogabal
SupružnikNonija Celsa
DjecaDijadumenijan
Rođenje165.
Cezareja, Rimsko carstvo
Smrt218. (u 53. godini)
Kapadokija, Rimsko carstvo

Makrin (Marko Opelije Sever Makrin August; 165–218) bio je rimski car od 217. do 218. Kao pripadnik rimske konjice postao je prvi car koji nije bio rodom iz senatorske porodice i prvi car Mauritanskog porijekla. Tokom vladavine cara Karakale, bio je pretorijanski prefekt i bavio se civilnim poslovima. Kako bi zaštitio svoj život, učestvovao je u ubistvu cara Karakale.

Makrin je pokušao uvesti reforme koje bi donijele ekonomsku i diplomatsku stabilnost carstva, jer je njegov prethodnik ispraznio blagajne u ratu sa Partskim Carstvom, Kraljevinom Armenijom i Dakijom. Međutim, dodatni finansijski troškovi i naknadne finansijske reforme su izazvale nemir u rimskoj vojsci. To je otvorilo put Heliogabalu koji podiže pobunu i ubija Makrina.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Pravim imenom Marko Opelije Makrin, bio je prvi car koji nije bio ili senator ili iz senatorske porodice. Rođen je u 165. u Cezariji u Maurentaniji. Visoko obrazovanje mu je omogućilo brz uspon u administraciji Septimija Severa, a Karakala ga je proglasio prefektom pretorijanaca. U drugoj polovini Karakaline vladavine, dolazi do sukoba. Pojavljuju se glasine o Makrinovim pretenzijama na prijestolje. Uskoro je Karakala ubijen, vjerovatno je to učinio Makrin, ili neko iz njegove bliže pratnje.

Međutim, Parti i Dačani su osjetili slabost Rima te započinju sa napadima u pograničnim područjima. To dovodi do nezadovoljstva unutar carstva, te započinju akcije za uklanjanje Makrina. Pritom su veliku ulogu imali članovi Karakaline bliže porodice.

Odlučujući sukob se odigrao kod Antiohije 8. juna 218. Makrin gubi bitku, te je uskoro i pogubljen. On ne pripada dinastiji Severa.