Makrin

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Makrin

Makrin, rimski car (217.-218).

Pravim imenom Marko Opelije Makrin, bio je prvi car koji nije bio ili senator ili iz senatorske porodice. Rođen je u 165. u Cezariji u Maurentaniji. Visoko obrazovanje mu je omogućilo brz uspon u administraciji Septimija Severa, a Karakala ga je proglasio prefektom pretorijanaca. U drugoj polovini Karakaline vladavine, dolazi do sukoba. Pojavljuju se glasine o Makrinovim pretenzijama na prijestolje. Uskoro je Karakala ubijen, vjerovatno je to učinio Makrin, ili neko iz njegove bliže pratnje.

Međutim, Parti i Dačani su osjetili slabost Rima te započinju sa napadima u pograničnim područjima. To dovodi do nezadovoljstva unutar carstva, te započinju akcije za uklanjanje Makrina. Pritom su veliku ulogu imali članovi Karakaline bliže porodice.

Odlučujući sukob se odigrao kod Antiohije 8. juna 218. Makrin gubi bitku, te je uskoro i pogubljen. On ne pripada dinastiji Severa.