Tigris

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tigris
DržaveTurska Turska, Irak Irak, Sirija Sirija, Iran Iran
Dužina1900 km
Izvorkod Elaziga, Turska
NV izvora305 m m
UšćePerzijski zaljev

Tigris (turski: Dicle; arap. دجلة Diğlä; sumerski: Idigna; staroperzijski: Tigrā-; kurdski: Dîjle; grč. ἡ Τίγρης; heb. חידקל Ḥîddeqel) je istočnija od dvije velike rijeke koje protiču Mezopotamijom (druga je Eufrat), a izvire u brdima Anadolije, te nastavlja kroz Irak do Perzijskog zaljeva.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Gornji tok Tigrisa kod Diyarbakıra u Turskoj.

Izvorno ime je, čini se, ono sumersko - Idigna ili Idigina - a moglo bi se protumačiti kao "brza rijeka" ili "tekuća rijeka", čime se Tigris i razlikuje od mirnog Eufrata.

Srednjoperzijski Tigr znači "strijela", no to vjerovatno nije bilo izvorno ime ove rijeke, već je iskovano, poput semitskih verzija, po sličnosti sa sumerskim predloškom.

Bosansko ime "Tigris" dolazi iz grčkog Τίγρης, što opet preuzima perzijsko ime rijeke.

Moguće je i kao ishodište imena vidjeti i u kurdskom jeziku, u kojem riječ tij znači oštar. Time bi se mogle objaniti obje verzije: Tigris i Dikle.

Još je jedan naziv u historiji korišten za ovaj tok, a to je "Arvand". Danas se to ime u perzijskom odnosi samo na donji tok Tigrisa, koji se na arapskom zove Shatt al-Arab.

Opis[uredi | uredi izvor]

Tigris je dugačak oko 1.900 km, a ističe iz Armenske visoravni u istočnoj Turskoj. Teče uglavnom prema jugoistoku, dok se ne spoji s Eufratom blizu Al Qurne u južnom Iraku. Te dvije rijeke zajedno čine tok Shatt al-Araba, koji se ulijeva u Perzijski zaljev. Ima mnogo pritoka, a najznačanije su Diyala, te Gornji i Donji Zab.

Historijsko značenje[uredi | uredi izvor]

Tigris kod Mosula u sjevernom Iraku.

Na Tigrisu se smjestio irački glavni grad, Bagdad, dok je na jugu lučki grad Basra. Mnogi značajni historijski gradovi bili su na obalama ili u blizini ove rijeke. Među njih se ubrajaju: Niniva, Ktesifon, Seleukija, dok je do grada Lagaš voda stizala iz Tigrisa kanalom iskopanim oko 2400. p. n. e.

Tigris je vijeku bio važan plovni put, a plovan je za brodove plitkog gaza sve do Bagdada, dok se splavima može uzvodno do Mosula, nekadašnje Ninive.

U 20. vijeku smanjila se važnost ove rijeke kao transportnog pravca, nakon što su većinu prometa preuzele željeznička pruga (Basra-Bagdad-Mosul) i ceste.

Iskorištavanje rijeke[uredi | uredi izvor]

Tigris je pregrađen mnogim branama, kako u Iraku, tako i u Turskoj, čime se dobija voda za navodnjavanje suhih i polupustinjskih okolnih područja. Usto, podizanje brana omogućilo je zaštitu od poplava u Iraku nakon topljenja snijega u turskim planinama u aprilu, po čemu je Tigris bio osobito poznat.

U posljednje vrijeme Turska izgrađuje nove brane na Tigrisu, što je postalo uzrokom raznih sporova, zbog uticaja na okoliš, kao i zbog mogućeg ograničavanja propuštanja vode prema Iraku.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]