Bagdad

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Bagdad
Baghdad-bank-hires.jpg
Centralna banka u Bagdadu
Grb Položaj
Nedostaje grb
Iraq location map.svg
Red pog.svg
Bagdad

Osnovne informacije
Država: Flag of Iraq.svg Irak
Guvernat: Bagdad
Stanovništvo: 7.216.040 popis (2011)
Površina: 204,2 km2
Gustoća: 35.338 stanovnika na km2
Nadmorska visina: 34 n.m.
Poštanski broj: 10001 do 10090
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Gradonačelnik: Zekra Alvach
Web stranica:
Bagdad noću

Bagdad (arapski: بغداد, kurd. بەغدا) jeste glavni grad Republike Irak i provincije Bagdad. Prema podacima iz 2011. broj stanovnika Bagdada iznosio je približno 7.216.040, čime je najveći grad u Iraku,[1][2] drugi najveći grad u arapskom svijetu (poslije Kaira) te drugi najveći grad u zapadnoj Aziji (nakon Teherana). Prema podacima iračke vlade, broj stanovnika Iraka dosegnuo je 35 miliona, od čega 9 miliona živi u prijestolnici.[3] Smješten na obalama rijeke Tigris, grad je osnovan u 8. vijeku i postao je glavni grad Abasidskog halifata. U vrlo kratkom vremenu od svog osnivanja, Bagdad se razvio u značajan kulturni, trgovački i naučni centar islamskog svijeta. Osim toga, grad je bio sjedište nekoliko ključnih akademskih institucija (npr. Kuća znanja), što je grad donijelo svjetsku reputaciju centra učenja. Tokom poznog srednjeg vijeka, Bagdad se smatrao jednim od najvećih gradova svijeta, sa procijenjenih 1,2 miliona stanovnika. Prema nekim arheolozima, on je bio prvi grad na svijetu koji je dostigao brojku od preko milion stanovnika.[4] Bagdad je znatno oštećen i porušen od strane Mongola 1258. godine, uzrokujući njegov pad koji se provlačio kroz mnoge vijekove zbog čestih pošasti i mnogih rastućih osvajačkih carstava. Nakon što je Irak priznat kao nezavisna država 1938. godine (ranije pod britanskim mandatom u Mezopotamiji), Bagdad je postepeno vratio neke od svojih atributa kao značajan centar arapske kulture.

Službeni jezici Iraka su arapski i kurdski. Irački gradovi, a pogotovo glavni grad Bagdad, posjeduju dobar obrazovni sistem. Osnovno školstvo je besplatno, ali je nepismenost i dalje velika. Bagdad je sjedište 3 od ukupno 6 univerziteta Iraka. Zdravstvena njega je nedovoljna.

Velika većina stanovništva su Arapi, a u gradu postoji i značajna nacionalna zajednica Kurda, kao i manje zajednice Turkmena i Asiraca. U višemilionskoj metropoli živi i dio Sudanaca.

Klima[uredi | uredi izvor]

Temperatura na području Bagdada kreće se od 9,4 °C zimi do 33,3 °C u julu i augustu. Period najvećih padavina je u oktobru i maju.

Vjera[uredi | uredi izvor]

95% stanovništva grada su muslimani, zbog čega gradsku sliku krase mnogobrojne džamije. Bagdad je i historijsko sjedište patrijarha Istočne asirijske crkve.

Znamenite ličnosti[uredi | uredi izvor]

Ostalo[uredi | uredi izvor]

Bagdad je kulisa brojnih bajki, priča i legendi, objavljenih u sklopu monumentalnog djela "Priče iz 1001 noći" (primjerice Aladin, Ali Baba i 40 razbojnika, Bagdadski lopov i druge.

Literatura[uredi | uredi izvor]

 • Jacob Lassner: The Caliph’s personal Domain. The City Plan of Baghdad Re-Examined. IN: Hourani/Stern (Hrsg.): The Islamic City. Oxford 1970.
 • Jacob Lassner: The Topography of Baghdad in the Early Middle Ages. Text and Studies, Detroit 1970.
 • Vincenzo Strika und Jabir Khalil: The islamic Architecture of Baghdad. The Results of a Joint Italian – Iraqi Survey, Napoli 1987.

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Cities and urban areas in Iraq with population over 100,000", Mongabay.com
 2. ^ Procjene ukupnog stanovništva se znatno razlikuju. U Encyclopædiji Britannici naveden je podatak iz 2001. od 4.950.000 stanovnika, dok Lancet izvještaj navodi podatak o 7.216.050 stanovnika u 2011. godini.
  • "Baghdad" Encyclopædia Britannica. 2006. Encyclopædia Britannica Online. 13. novembar 2006.
  • članak. autora Gilbert Burnham, Riyadh Lafta, Shannon Doocy i Les Roberts. The Lancet, 11. oktobar 2006.
  • Baghdad na stranici GlobalSecurity.org
 3. ^ "Iraqi population reaches about 35 million : Aswat Al Iraq". En.aswataliraq.info. 27.4.2013. Pristupljeno 3.3.2015. 
 4. ^ "Largest Cities Through History". geography.about.com. Pristupljeno 3.3.2015. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: