Rijad

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rijad
Riyadh city.jpg
Rijad noću
Grb Položaj
Grb općine Rijad Položaj naselja Rijad
Osnovne informacije
Država: Flag of Saudi Arabia.svg Saudijska Arabija
Provincija: Rijad
Stanovništvo: 4.700.000 popis (2007)
Površina: 1.000 km2
Gustoća: 4.700 stanovnika na km2
Pozivni broj: +966-1
Administracija
Načelnik: Abdul Aziz ibn 'Ajaf Al Migrin
Web stranica:

Rijad (arapski: الرياض‎, "Vrtovi") je glavni i najveći grad Saudijske Arabije, i pripada historijskoj regiji Nedžd i Al-Yamamah. Smješten u centru Arapskog poluostrva Rijad nastanjuje oko 5.700.000 ljudi. Grad je podijeljen na 15 administrativnih zona koje su pod kontrolom gradonačelnika Rijada. Kako se nalazi u arapskoj pustinji grad dobija vodu kroz 467 kilometara cijevi koje ga povezuju sa jedinicama za desalinizaciju morske vode u Perzijskom zaljevu. Rijad ima najveći ženski univerzitet na svijetu, univerzitet princeza Nora bint Abdulrahman.

Historija[uredi | uredi izvor]

Rana historija[uredi | uredi izvor]

Tokom predislamskog doba grad se zvao Hajr (arapski: حجر), i navodno je osnovan od strane plemena Benu Hanifa. Hajr je bio glavni grad provincije Al-Yamamah, čiji su guverneri upravljali centralnom i istočnom Arabijom u vrijeme Omejadskog i Abasidskog perioda. Provincija Al-Yamamah se odvojila od Abasidskog halifata 866. godine i područje je palo pod vlast plemena Benu Ukhaidhir, koji su se doselili iz obližnjeg Al-Kharja. Grad je zatim ušao u period propadanja. U 14. stoljeću, sjevernoafrički putnik Ibn-Batuta je opisao Hajr prilikom posjete kao "glavni grad pokrajine Al-Yamamah i grad kanala i drveća sa stanovništvom koje pripada plemenu Benu Hanifa i usputna stanica na putu prema Mekki".

Kasnije, Hajr se podijelio na nekoliko naselja. Najznačajnija od njih su Migrin (ili Mukrin) i Mi'kal, a ime Hajr se nastavio pojavljivati u lokalnoj narodnoj poeziji. U 17. stoljeću  naselja se ujedinjuju i stvaraju novi grad po imenu Rijad. Godine 1737. Deham ibn Dawwas, izbjeglica iz susjednog Manfuhaha, preuzima kontrolu nad Rijadom.

Klima[uredi | uredi izvor]

Ljeti su temperature jako visoke, čak do 50 stepeni celzijusa. Prosječna julska temperatura je 43,5°C. Zime su umjerene sa hladnim, vjetrovitim noćima. Preovladavajuća klima je pustinjska, uz jako malo padavina. Česte su i pješčane oluje u kojima gustina prašine može biti tolika da smanji vidljivost na svega 10 metara.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Coat of arms of Sarajevo.svg Nedovršeni članak Rijad koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.