Rijad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rijad
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Flag of Saudi Arabia.svg Saudijska Arabija
Provincija Rijad
Površina
 • Ukupno 1.000 km2
Stanovništvo (2007)
 • Ukupno 4.700.000
Pozivni broj +966-1
Veb-sajt www.arriyadh.com

Rijad (arapski: الرياض‎, "Vrtovi") je glavni i najveći grad Saudijske Arabije, i pripada historijskoj regiji Nedžd i Al-Yamamah. Smješten u centru Arapskog poluostrva Rijad nastanjuje oko 5.700.000 ljudi. Grad je podijeljen na 15 administrativnih zona koje su pod kontrolom gradonačelnika Rijada. Kako se nalazi u arapskoj pustinji grad dobija vodu kroz 467 kilometara cijevi koje ga povezuju sa jedinicama za desalinizaciju morske vode u Perzijskom zaljevu. Rijad ima najveći ženski univerzitet na svijetu, univerzitet princeza Nora bint Abdulrahman.

Historija[uredi | uredi izvor]

Rana historija[uredi | uredi izvor]

Tokom predislamskog doba grad se zvao Hajr (arapski: حجر), i navodno je osnovan od strane plemena Benu Hanifa. Hajr je bio glavni grad provincije Al-Yamamah, čiji su guverneri upravljali centralnom i istočnom Arabijom u vrijeme Omejadskog i Abasidskog perioda. Provincija Al-Yamamah se odvojila od Abasidskog halifata 866. godine i područje je palo pod vlast plemena Benu Ukhaidhir, koji su se doselili iz obližnjeg Al-Kharja. Grad je zatim ušao u period propadanja. U 14. stoljeću, sjevernoafrički putnik Ibn-Batuta je opisao Hajr prilikom posjete kao "glavni grad pokrajine Al-Yamamah i grad kanala i drveća sa stanovništvom koje pripada plemenu Benu Hanifa i usputna stanica na putu prema Mekki".

Kasnije, Hajr se podijelio na nekoliko naselja. Najznačajnija od njih su Migrin (ili Mukrin) i Mi'kal, a ime Hajr se nastavio pojavljivati u lokalnoj narodnoj poeziji. U 17. stoljeću  naselja se ujedinjuju i stvaraju novi grad po imenu Rijad. Godine 1737. Deham ibn Dawwas, izbjeglica iz susjednog Manfuhaha, preuzima kontrolu nad Rijadom.

Klima[uredi | uredi izvor]

Ljeti su temperature jako visoke, čak do 50 stepeni celzijusa. Prosječna julska temperatura je 43,5°C. Zime su umjerene sa hladnim, vjetrovitim noćima. Preovladavajuća klima je pustinjska, uz jako malo padavina. Česte su i pješčane oluje u kojima gustina prašine može biti tolika da smanji vidljivost na svega 10 metara.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Rijad koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.