Idi na sadržaj

Nedžd

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Detaljna mapa sa prikazom vojnih pohoda Halida ibn Velida prilikom osvajanja centralnog dijela Arabije

Nedžd (arapski: نجد ‎) jest geografska regija u centralnom dijelu današnje Saudijske Arabije. U regiji danas živi oko 28% stanovništva ove države.[1] Sastoji se od provincija: Rijad, Al-Kasim i Ha'il. Nedžd se ponekad unutar Saudijske Arabije naziva i dominantna manjina.[2][3] Za razliku od regije Hidžaz, regija Nedžd je veoma udaljena i uglavnom je ostajala izvan tuđinske kontrole.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Granice[uredi | uredi izvor]

Arapska riječ Nedžd bukvalno označava uzvišenje, brdo i nekada se upotrebljavala za različite dijelove Arapskog poluostrva. Međutim, najpoznatiji od tih dijelova je svakako centralni dio poluostrva, koji je na zapadu grubo ograničen planinskim dijelom regije Hidžaz, na jugu državom Jemen, istoku historijskom regijom Istočna Arabija i sjeveru Irakom i Sirijoim.

Srednjovjekovni muslimanski geografi proveli su dosta vremena raspravljajući o tačnim granicama između regija Hidžaza i Nedžda, ali uglavnom su se usaglasili da se zapadne granice regije nalaze tamo gdje planinski prostori i lava polagano naginju na istok dok se istočna granica nalazi na uskom pojasu crvenih pješčanih dina, poznatih kao pustinja Dahna, oko 100 km istočno od današnjeg glavnog grada države, Rijada. Južnom granicom se smatra veliko more pjeskovitih dina koje danas poznajemo kao Rub 'al Khali, dok se kao jugozapadna granica obilježavaju doline Wadi Ranyah, Wadi Bisha i Wadi Tathlith. Sjeverne granice u znatnoj mjeri variraju kroz historiju i bile su predmetom manje važnosti od strane srednjovekovnih geografa. U ranoislamskom periodu, smatralo se da se regija Nedžd proteže na sjeveru do rijeke Eufrata, ili konkretnije do zidova Kušre, koje je dao izgraditi vladar perzijskog sasanidskog carstva, kao prepreku između Arabije i Iraka, neposredno prije pojave islama. Savremena upotreba termina obuhvata i regiju Jemame, koja se tokom historije nije uvijek smatraladijelom ove regije.

Veći gradovi[uredi | uredi izvor]

Rijad je najveći grad u regiji i najveći grad u Saudijskoj Arabiji, sa oko 5,7 miliona stanovnika (2010). Ostali veći gradovi su:

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Saudi Arabia Population Statistics 2011 (Arabic)" (PDF). str. 11. Arhivirano s originala (PDF), 15. 11. 2013. Pristupljeno 3. 7. 2017.
  2. ^ Fouad N. Ibrahim. "The Shiʻis of Saudi Arabia". str. 56–57.
  3. ^ "Saudi Society". str. 258. Arhivirano s originala, 20. 7. 2014. Pristupljeno 3. 7. 2017.
  4. ^ جريدة الرياض – عين على القصيم