Nadmorska visina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Termin nadmorska visina se odnosi na visinu iznad zemlje ili altitudu, u odnosu na prosječan nivo mora.

Kod opisivanja geografskih objekata, kao što su planine, na topografskoj karti, varijacije u visini su označene izohipsama, a vrhovi planina pomoću tačke uz koju je navedena visina u metrima.

Koncept srednjeg nivoa mora je sam po sebi vještački, zbog toga što zbog stalnih varijacija nije moguće odrediti srednji nivo mora na cijeloj planeti, pa čak ni na manjem području. More je u stalnom kretanju, usljed plime i oseke, promjene atmosferskog pritiska i drugih slabijih uticaja.

Zbog toga se često za srednji nivo mora uzima neka obližnja referentna tačka, na kojoj je dugotrajnim mjerenjem izmjeren srednji nivo mora.Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Nadmorska visina koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.