Scutum (rimska vojska)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Scutum je imenica koja je u latinskom jeziku značila štit. U drevnom Rimu su pripadnici rimskih legija nosili štit kao standardnu odbrambenu opremu. Kroz historiju rimske vojske scutum je imao nekoliko veličina i oblika.

Historija[uredi | uredi izvor]

Rimski vojnici su u početku koristili štitove okruglog oblika koji bili preuzeti od starih Grka, odnosno hoplita.

Nije tačno pozato kada se počeo koristi zaobljeni oblik sa ispupčenjem prema van. Scutum koji se koristio u vrijeme Rimske Republike vjerovatno je naslijeđen od italijanskih Kelta. Svoj pravougaoni oblik, scutum je dobio u vrijeme Rimske Imperije.

Opis[uredi | uredi izvor]

Historičar Polibije opisao je rani oblik scutuma ovako: "Rimski su vojnici bili opremljeni štitom koji je imao konveksnu površinu, širine oko dvije i po stope i oko četiri stope visine a debljinu otprilike jednaku debljini čovječijeg dlana. Sastavljen je od dvije daske, presvučene platnom i kožom sa ojačanjima od metala po ivicama..."

Primjeri[uredi | uredi izvor]

Izvori i vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]